Şebab Hareketinden Etiyopya Ordusuna Ölümcül Darbe

Şebab Hareketinden Etiyopya Ordusuna Ölümcül Darbe

Somali'de Bağımsız bir İslam devleti kurmak amacıyla ülkeyi işgal eden 54 üyeli Afrika Birliğine, özellikle de Hristiyan Kenya ve Etiyopya güçlerine...

MEPA News Özel

Somali'de Bağımsız bir İslam devleti kurmak amacıyla ülkeyi işgal eden 54 üyeli Afrika Birliğine, özellikle de Hristiyan Kenya ve Etiyopya güçlerine karşı savaşan Şebab Hareketi bugün düzenlediği saldırıda Somali'yi 30 bin askerle işgal eden Etiyopya güçlerine ağır darbe vurdu.

 

Şebab Hareketi tarafından düzenenen saldırıda 60 Etiyopya askeri öldürülürken Şebab Harketi Kenya'nın son dönemde ülkedeki Müslümanlara yönelik katliamlarına cevap olarak saldırıyı düzenlediklerini duyurdu. BBC, Reuter ve El Cezire gibi haber ajansları Etiyopya'nın kaybının 43 olduğunu duyururken Şebab Hareketi kaybın 60'ı geçtiğini, çok sayıda askerin de yaralandığını bildiriyor.

 

Genç Mücahidler Hareketi (Somali El Kaide'si/Şebab) Endülüs isimli radyosu aracılığıyla yaptığı açıklamada saldırının Halgan şehrinde konuşlu bulunan Etiyopya karargahına bombalı bir araç saldıırsı ve ardından özel eğitimli Şebab timlerinin hücumu ile gerçekleştiğini duyurdu.

Saatler süren çatışmalar sırasında Genç Mücahidler Hareketi aynı zamanda Cibuti Ordusunun Etiyopya ordusuna destek göndermesini engellemek için Bulaberde şehrinde de Hristiyan Afrika Birliği güçlerine önleyici saldırılar düzenlediği, böylece tedarik yollarını kapattığı belirtildi.  Saldırıda bazı Şebab üyelerinin de yaşamını yitirdiği bildirildi.

AMİSOM Resmi hesabından yapılan açıklamada Şebab'ın geri püskürtüldüğü yer alırken, sosyal medya üzerinden AMİSOM'a başarısızlığı nedeniyle tepki yağdı.


,

Şebab Hareketi Ocak aynında da devasa bir saldırı ile Kenya ordu karargahını hedef almış, saldırıda 100 üzerinde Kenya askeri öldürülmüştü. Bilindiği gibi Kenya ve Etiyopya toplamda 60 bini aşkın askerle Somali'yi ABD desteği ile işgal altında tutarken, Fransa ve ABD okyanusa konuşlandırdıkları savaş gemileri, Cibuti'de bulunan üs ve başkent Mogadişu'daki Amerikan üssü aracılığıyla da Şebab Hareketinin bir İslâm devleti kurmasını engellemek için yıllardır savaşıyor. Şebab Hareketi 2010 yılında Somali'nin %85'ini elinde tutarken, bu tarihte başlayan çok uluslu işgal kampanyası sonucu çoğu bölgeden çekilmiş, geçen yıldan itibaren ise tüm çabalara rağmen yeniden büyük bölgeleri ele geçirmeye başlamıştı.


Kenya ve Etiyopya ordusu çocuklara sistematik tecavüz etmek de dahil çok sayıda insan hakları ihlalleri ile sık sık gündeme geliyor ve Somali halkı hem dini bağlılığı, hem ulusal kimliği hem de işgal karşıtı tutumu dolayısıyla Şebab Hareketine ciddi oranda destek veriyor.

Afrika Birliği Şebab Hareketinin devasa saldırısında ağır kayıp verirken kayıplar nedeniyle oluşacak travmayı engellemek amacıyla da 110 Şebab savaşçısının saldırıda öldürüldüğünü iddia etti. Ancak uzmanlar bu açıklamanın tatmin edici olmadığında hemfikirler.


 

Fransa da başarısız olmuştu

Bilindiği gibi Fransa, ABD ve yerel Somali güçleri geçtiğimiz aylarda Şebab Hareketi kontrolündeki bir şehre operasyon düzenlemiş operasyonda Hareket tarafından esir tutulan Dennis Alex isimli Fransız ajanı kurtarmaya çalışmışlardı. Ancak Fransız güçleri Şebab savaşçılarının sert direnişi ile karşılaşmış ve bir Fransız asker öldürülmüş diğeri de yaralanmıştı.

Şebab: Bu bir haçlı savaşıdır

Çatışmanın bir Haçlı savaşı olduğunu da vurgulayan Şebab Hareketi öldürülen Fransız askerin cesedini ve haçını basına sunmuştu. Şebab Hareketi Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada Fransız asker için "Haçı onu kurtaramadı" denilmişti.


Şebab tarafından esir tutulan Fransız ajan  Dennis Alex geçtiğimiz aylarda mahkeme kararıyla Şebab Hareketi tarafından idam edildi.

 

Şebab güçleniyor

Bu arada Somali'de Şebab hareketinin taktiksel olarak geri çekildiği bir çok bölgede 54 ülke tarafından desteklenen Afrika Brildiği  güçlerine karşı büyük operasyonlar gerçekleştirdiği haberleri geliyor. Şebab bazı bölgelerden stratejik olarak çekilmiş ve savaşı daha çok gerilla taktikleriyle yürütmeye başlamıştı.

 

Kenya da Büyük Darbe Alıyor

Şebab Hareketi Ocak aynında da devasa bir saldırı ile Kenya ordu karargahını hedef almış, saldırıda 100 üzerinde Kenya askeri öldürülmüştü. Bilindiği gibi Kenya ve Etiyopya toplamda 60 bini aşkın askerle Somali'yi ABD desteği ile işgal altında tutarken, Fransa ve ABD okyanusa konuşlandırdıkları savaş gemileri, Cibuti'de bulunan üs ve başkent Mogadişu'daki Amerikan üssü aracılığıyla da Şebab Hareketinin bir İslâm devleti kurmasını engellemek için yıllardır savaşıyor.

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.