"IŞİD esirlerine uluslararası hukuka göre muamele edilemez"

"IŞİD esirlerine uluslararası hukuka göre muamele edilemez"

Irak Savunma Bakanı'nın IŞİD adı altında bölgedeki insan hakları ihlallerini aklaması tepki çekti.

Irak Savunma Bakanı'nın IŞİD bahanesi ile bölgedeki insan hakları ihlallerini aklaması tepki çekti. Irak'ta hükümet güçlerinin ve İran destekli Şii milislerin IŞİD adı altında çoğunluğu Sünnilerden oluşan sivillere yönelik muameleleri tepki toplamıştı. Sosyal medyada yayılan birçok görüntüde "IŞİD şüphelisi" olduğu iddia edilen kişilere yönelik işkenceler belgelenmişti. Irak Savunma Bakanı'nın son ifadesi ise olayı ileri bir boyuta taşıdı.

"IŞİD'liler savaş esiridir" ifadesi tepki topladı

Irak Savunma Bakanı İrfan Hayali geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada güvenlik güçleri tarafından yakalanan IŞİD mensuplarını "savaş esirleri" olarak nitelemiş ve bu ifade Şii grupların tepkisini çekmişti.

"IŞİD esirlerine uluslararası hukuka göre muamele edilemez"

Hayali tepki çeken sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Irak halkından sözlerimin yanlış anlaşılması sebebiyle özür dilerim. Bu sözün kelime anlamını kastetmedim." Irak Savunma Bakanı IŞİD esirlerine uluslararası hukuka göre muamele edilemeyeceğini söyledi.

Sünnilere yönelik insanlık dışı muamele

IŞİD üyelerinin sıradan savaş esirleri gibi muamele görmemesi gerektiğini ifade eden İrfan Hayali'nin açıklamalarının, Irak'ta Sünni esirlere IŞİD iddiasıyla işkence ve insanlık dışı muameleyi meşrulaştırmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.