Arakanlı mülteciler arasında intihar oranları oldukça yüksek

Arakanlı mülteciler arasında intihar oranları oldukça yüksek

Yapılan araştırmalar, ülkelerinden çıkmak zorunda kalan Arakanlıların intihar etme oranlarındaki yüksekliği ortaya koyuyor.

Geçmişten bu yana binlerce Arakanlı, Budist çeteler ve Burma hükümetinin fiilleri nedeniyle evlerini terk ederek bölge ülkelerine gitmek ve mülteci olmak durumunda kalıyor.

Kalıcı barınak ve yiyecekten mahrumlar

Ülkelerini terkeden ve Tayland başta olmak üzere çevre ülkelerde mülteci olarak yaşama devam etmeye çalışan Arakanlılar, kalacak bir barınak ve düzenli yiyecekten mahrum durumda.

İntihar oranları dünya ortalamasının üç katı

Tayland-Burma sınırındaki mülteci kamplarında hayat şartlarını psikolojik olarak kaldıramayan birçok mülteci intihar ediyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün bir çalışmasına göre bölgede intihar oranları dünya ortalamasının üç katı. Geçtiğimiz 2 yılda 28 mültecinin kendi yaşamına son verdiği ifade edilse de bu rakamın daha da yüksek olabileceği düşünülüyor.

"Yaşlılar, gençler hatta çocuklar"

Bölgedeki mülteci komitesinin bir yetkilisi şunları söylüyor: "(İntihar edenler) yaşlılar, gençler, hatta çocuklar. Böyle oluyor çünkü istediklerini alamadıklarını düşünüyorlar.  Belirsiz bir gelecekten duyulan stres ve mülteci kampı kapandığı takdirde geri dönmeye zorlanacaklarına dair endişe de intihar vakalarının artmasına sebep oluyor."

Bölgedeki Taylandlı yetkililer intiharları azaltmaya uğraştıklarını söylese de intiharlardaki artış sürüyor. Bölgede hayata tutunmaya çalışan mülteciler, en azından çocukları için daha iyi bir hayatın hayalini kursa da, Arakanlı mültecilerin geleceği pek de parlak görünmüyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.