ABD-Rusya İttifakının Sembol İsmi Beyaz Perdede: Lyudmila Pavlichenko

ABD-Rusya İttifakının Sembol İsmi Beyaz Perdede: Lyudmila Pavlichenko

309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilen Pavlichenko, sadece bir asker değil.

2. Dünya Savaşı başladığında Lyudmila Pavlichenko, genç bir doktor olan eşini ve bir çocuğunu terkederek orduya yazıldı. Pavlichenko için hazırlanan filmde, flash back'ler ile kadın askerin hayatının ilk dönemine gidiliyor ve savaş sırasındaki mücadelesine değiniliyor. Özellikle Sevastopol ve Odessa bölgesinde Pavlichenko'nun askeri kariyerine dair filmde çok sayıda görsel bulunuyor. Aynı zamanda Eleanor Roosevelt ile arkadaşlığı da filmde ön plana çıkarılıyor. 

Filmde Almanya'nın Ukrayna'yı işgali dönemi uzunca işleniyor ve Pavlichenko'nun diliyle 'bebeklerin öldürüldüğü, kadınların tecavüze uğrayıp katledildiği bir savaş' olarak tanımlanıyor. 

Sovyet Rusya'nın meşhur kadın keskin nişancısı Lyudmila Pavlichenko hakkında artık bir film var. 2015 yılında vizyona giren "Sevastopol Savaşı" adlı film Pavlichenko'nun gerçek hikayesini ortaya koyuyor. Sovyet döneminin kadın keskin nişancısı, 2. Dünya savaşında 300'den fazla ittifak askerini öldürdü. Bu askerlerin 36'sı kendisi gibi kesin nişancılardı.

Pavlichenko, ABD'de de önemli bir askeri figür olarak ön plana çıkmıştı. Bunda Sovyetler Birliği ve ABD'nin o dönem Hitler Almanyası'na karşı geliştirdiği ittifakın elbette önemli bir payı vardı. 

Pavlichenko'nun hikayesi ayrıca feminizm, şiddet, savaş dönemi aşk ve post travmatik stres hakkında da çarpıcı bir hikaye. 


Lyudmila Pavlichenko

Pavlichenko, Sovyetler Birliği'nin Kırım limanını elinde tutma ve savunma mücadelesi sürecinde önemli bir rol oynadı. Keskin nişancı kadın asker, sadece bir yılda 309 düşman askerini öldürmüştü. Bu bütün Rambo filmlerinde öldürülen insandan daha fazla bir sayı. Aslında bu Pavlichenko'nun öldürdüğü kesinleşen kimselerin listesi. 

Pavlichenko bu savaş sırasında dört defa yaralandı ve Sevastopol'un düşmesi sürecinde bir denizaltı tarafından ABD desteği ile bölgeden kurtarıldı.

Sevastopol Savaşı filminin fragmanı:

 

Böylece Lyudmila Pavlichenko ile ABD'li Eleanor Roosevelt'in ilk iletişimi ve ilişkisi başlamış oldu. Bu aynı zamanda Sovyetler Birliği ve ABD arasındaki ihtilaflı dönemde, iki büyük gücün arasının bulunması ve işbirliğini arttırılması yönünde önemli bir sembol ve fırsat olarak değerlendirilmişti. Savaş sonrasında Yuliya Peresild adlı bir aktrist, Pavlichenko'nun hikayesini dünyaya duyurmak için oldukça başarılı senaryolar üretti. 

Pavlichenko'nun yeteneği arkadaşları ile bir nişancılık yarışmasına katıldığı sırada kendini belli etmişti. Daha önce hiç silah kullanmamış olmasına rağmen doğal yetenekli bir keskin nişancı olarak ön plana çıkmıştı. Sadece eğlence için yapılan bu atış talimlerinde Pavlichenko, hayatının geri kalanını şekillendirecek bir başarı göstermişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.