Irak Hükümeti'nden Haşdi Şaabi İşkencesine Savunma

Irak Hükümeti'nden Haşdi Şaabi İşkencesine Savunma

Irak hükümeti, Felluce'de sivillere yönelik Haşdi Şaabi tarafından gerçekleştirilen işkencelere arka çıktı.

İran destekli Şii milis grubu Haşdi Şaabi'nin, Felluce'yi IŞİD'den temizleme operasyonu adı altında bölgenin Sünni sakinlerine uyguladığı işkence ve katliamlar neticesinde on binlerce kişi, grubun girdiği yerlerden göç etmek zorunda kaldı.

Bölgeden gelen bu tür haberler artmaya devam ederken, Irak hükümeti, aralarında 'IŞİD'liler var' diyerek Sünni sivillere yönelik gerçekleştirilen işkenceleri savundu.

Timetürk'ün haberine göre Felluce'yi terk eden bölge sakinleri Bağdat hükümetin ve Şii Haşdi Şaabi militanlarının idaresi altındaki kontrol noktalarına ulaştıkları zaman 15 yaş üstü erkekler özel taramaya tâbi tutuluyor; bazıları birkaç saat içinde serbest bırakılırken çoğu uzun bir sorgulamadan geçiriliyor.

 


Aralarında Bedir Tugayları, Asaib Ehlül Hak ve Irak Hizbullahının da bulunduğu Haşdi Şaabi, 40'ın üzerinde Şii milis grubundan oluşuyor. 

Bağdat hükümeti, bu sorgulamalar sırasında insanların şiddetli işkencelere maruz kaldıklarına dair görüntülerin medyaya yansıması üzerine, gerekçe olarak “IŞİD üyelerinin bölgeden göç eden insanların arasına sızdığı”nı iddia etti. 

Bağdat hükümetine bağlı Enbar Vilayeti Felluce bölgesi polis şefi Hadi Riyazac, konuya dair yaptığı açıklamada, sahte kimliklerle kentten çıkmaya çalışan IŞİD üyeleri olduğunu ve bunların tespit edilip tutuklandığı yönünde bir savunma getirdi. Riyazac, 546 IŞİD şüphelisinin tutuklanarak Mazraa'daki askeri üsse götürüldüğünü ifade etti. 

Bağdat hükümetinin diğer bir bölge yetkilisi olan Felluce operasyonu komutanı Abdulvahap Saadi ise tutuklamalar ve kötü muameleyi, IŞİD üyelerinin sivillerin arasına karışarak kenti terk etme girişimlerine bağladı ve soruşturmaların devam edeceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Felluce'de çatışmalardan kaçarak evlerini terk eden yetişkin ve çocuk erkeklere Şii milislerin işkence uygulayarak öldürdüğüne dair “güvenilir kaynaklardan çok rahatsız edici raporlar” geldiği aktarıldı. Yerel yetkililer öldürülenlerin yanı sıra 3-5 Haziran arasında Felluce halkından 643 Sünni erkeğin kaybolduğunu belirtti.

 


Felluce operasyonu sırasında bölgeden sivillere yönelik işkenceye dair birçok görüntü internette yayınlandı.

ABD ve Şii militanların kente saldırıları nedeniyle Felluce'yi terk etmek isteyen Sünni nüfusa karşı, Şii militanlar tarafından yapılan işkence ve katliamlarından biri Saklaviya bölgesi Nuriyan beldesi okulu yanında gerçekleşmiş ve 300 sivil Şii militanlar tarafından katledilmişti. 

Katliam ve işkence görüntüleri medyaya yansımış ve Felluce'de bir soykırım yapıldığı yönündeki görüş güç kazanmıştı.

IŞİD'e karşı koalisyon harekatı çerçevesinde Mayıs ayının sonunda Felluce kentine yönelik askeri operasyonun başlamasının ardından İran ve Bağdat hükümeti tarafından desteklenen ve ABD tarafından donatılan Şii militanlar kenti kuşatmaya almaya çalışıyor. ABD koalisyon uçakları militanlara destek vermeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.