Iraklı Sünniler Musul'daki suçların soruşturulmasını istiyor

Iraklı Sünniler Musul'daki suçların soruşturulmasını istiyor

Musul'da sivillere yönelik suçların soruşturulması Sünni Iraklılar tarafından talep ediliyor.

Irak'taki Sünniler, Musul'un IŞİD'ten ele geçirilmesi sırasında güvenlik güçlerince işlenen sivillere yönelik ihlallerin soruşturulmasını talep ediyor.

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki döneminde çeşitli suçlamalardan dolayı haklarında yakalama kararı çıkarılan ve Bağdat'a gidemeyen Sünni siyasetçiler, AA muhabirine Musul kent merkezinde yaşanan insan hakları ihlalleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Ürdün'de ikamet eden eski Maliye Bakanı ve Sünni liderlerden Rafi İsavi, güvenlik güçleri ve onlara destek veren milis grupların, Musul kent merkezi ve Sünnilerin yoğun olduğu diğer kentlerde sivillere karşı birçok ihlallerde bulunduğunu ifade etti.

Musul'un ele geçirilmesi operasyonunda resmi güvenlik güçlerinin yanı sıra milis gruplarının da yer aldığını hatırlatan İsavi, özellikle sivillerin milis gruplar tarafından kendilerine yöneltilen haksız ithamlardan dolayı çeşitli saldırılara maruz kaldığını söyledi.

"Musul kent merkezi dışında, IŞİD'ten geri alınan tüm illerde bu ihlaller maalesef yaşandı" diyen İsavi, "Sivillere yönelik işlenen ihlalleri kayıt altına alan birçok taraf var. Irak'ta IŞİD'in varlığı sona erdiği zaman, yasalara uygun bir şekilde bu dosyaların mahkemelerde açılmasını talep edeceğiz" dedi.

İsavi, IŞİD'ten alınan kentlerde resmi güvenlik güçlerinin dışındaki tüm milis grupların çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu süreçte artık itibar edilen ve herkes tarafından benimsenen emniyet güçleri bölgeye sevk edilmelidir" diye konuştu.

Ülkedeki Sünni oluşumlardan olan Güçler Birliği Koalisyonu Başkanlık Konseyi üyesi ve Musul'daki Şemmar Aşireti Şeyhi Vazih Malik es-Sadid de IŞİD ile mücadele adı altında Sünnilere karşı işlenen tüm suçların incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Sadid, "Sivillerin korunması, Irak merkezi hükümetinin sorumluluğundadır. İhlal yapan milis ve diğer güvenlik güçlerinin tutuklanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

5 BİN SİVİLİN CESEDİ ENKAZ ALTINDA İDDİASI

Güçler Birliği Koalisyonu Politbüro üyesi ve Musullu Fahid Mevlud Muhlis ise Musul kent merkezinin batı yakasındaki "Eski Musul'da" yaklaşık 5 bin sivilin cesedinin hala enkaz altında olduğunu iddia etti.

Sivillere karşı birçok ihlalin yaşandığını dile getiren Muhlis, "Enkaz altındaki siviller de bu durumun örneğidir" dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin 10 Temmuz'da Musul kent merkezinin IŞİD'ten tamamen geri alındığını duyurmasından sonra "IŞİD mensubu" oldukları iddiasıyla bazı silahsız kişilerin kurşuna dizildiğini gösteren videolar sosyal medyada yer almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.