Taliban 'Geleneksel Kalesine' Geri Dönüyor

Taliban 'Geleneksel Kalesine' Geri Dönüyor

Taliban valisine göre, çatışmaların yoğunlaştığı Uruzgan vilayeti el değiştirirse koalisyon askerleri için geri dönüşü hiç de kolay olmayacak.

Afganistan İslam Emirliği  (Taliban) tarafından yapılan açıklamada Uruzgan vilayetinin Çar Çino bölgesinde polis merkezlerinin ve diğer hükümet kurumlarının ele geçirildiği duyuruldu. Açıklama, Taliban'ın propaganda kolu olan Voice of Jihad (Cihadın Sesi) adlı site tarafından yayımlandı. 

Taliban, saldırıda 'ABD kuklası' olarak nitelendirdiği 35 Afgan askerinin öldürüldüğünü ve çok sayıda askerin de bölgeyi terkettiğini açıkladı. Saldırıda 2 zırhlı personel taşıyıcı araç, 7 Ford Ranger tipi pikap ve çok sayıda mühimmatın imha edildiği belirtildi.

ABD merkezli Stars and Stripes isimli haber kanalı, uluslararası koalisyon askerlerinin Taliban saldırısı sırasında Afgan ordusuna destek verdiğini ancak bu desteğin yetersiz kaldığını ve kentin el değiştirdiğini açıkladı.




Afganistan'daki son durumu gösteren interaktif bir harita [Siyah: Taliban kontrolündeki bölge, Kırmızı: Çekişmeli Bölge]:


Taliban şu anda Afganistan'da 39 ilçe merkezini ve 43 ilçenin de kırsalını kontrol altında tutuyor. Ülkede bahar-yaz dönemi ile artan çatışmalar sonucu ilçe merkezleri Taliban ile Afgan güçleri arasında sıklıkla el değiştiriyor.

Geçtiğimiz günlerde Voice of Jihad'a konuşan Taliban'ın Uruzgan bölgesinin 'gölge valisi' Molla Aminullah Yusuf yaptığı açıklamada, Uruzgan'ın bir çok bölgeyi birbirine bağlayan önemli bir merkez olduğunu ve bu bölgeyi kendileri için geleneksel olarak güçlü bir kale olarak gördüklerini açıkladı. Yusuf o röportajında, "Düşman, bölge mücahidlerin eline düşerse geri almalarının çok zor olacağını düşünüyor." demişti. Yusuf, ABD, Hollanda, Avustralya gibi ülkelerin Uruzgan'ın Taliban'ın eline düşmemesi için büyük çaba gösterdiğini ve bölgedeki yerel milisleri desteklediklerini fakat Taliban'ın mücadelesi sonucu koalisyon güçlerinin geri çekilmek zorunda kaldığını belirtti. Yusuf ayrıca konuşmasında, "Özellikle geçen yıl şehir merkezleri hariç Uruzgan vilayetinin kırsalı, köyleri, vadileri düşmanın elinden kurtarıldı." demişti. Yusuf aynı zamanda, Taliban'ın çatışmaları şehir merkezlerine de taşıyacağını ve Uruzgan vilayetindeki beş semtin Afgan ordusu için savunması zor yerler olacağını belirtti. Ayrıca Yusuf, "Mücahitler bölgedeki karargahları ele geçirirse, şehir merkezleri daha fazla direnemeyecek. Bu da düşmana büyük bir darbe anlamına geliyor" demişti. 

Uruzgan vilayeti, etnik yapısı ve tarihi ile Taliban'ın köklü olarak var olduğu başlıca bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Mepa News ve Long War Journal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.