'Çin 158 Hint askerini öldürdü' iddiası

'Çin 158 Hint askerini öldürdü' iddiası

Çin'in sınırı geçen Hindistan askerlerine saldırı düzenlediği ve çok sayıda askeri öldürdüğü öne sürüldü.

Çin ve Hindistan arasında tartışmalı Sikkim bölgesinde Çin'in Hindistan askerini vurdugu ve saldırıda 158 Hint askerinin öldüğü iddia ediliyor. Bu haberler henüz uluslararası ajanslar tarafından doğrulanmış değil

Hint askerlerinin sınırını geçtiğini iddia eden Çin'in saldırı düzenlediği ve çok sayıda askerin öldürüldüğü öne sürüldü. 

Hindistan’ın Sikkim eyaletine düzenlendiği söylenen saldırıya ilişkin uluslararası haber ajansları henüz haber geçmiş değil. 


Haberi Pakistan televizyonları son dakika gelişmesi olarak duyurdular. Haber sitelerinde ise saldıraya ilişkin olduğu iddia edilen görüntüler yer aldı.

Çin bugün Hindistan askerlerinin sınırlarını geçtiği iddiasında bulunmuştu. 


Şu ana kadar ne Hindistan ne de Çin resmi makamlarından olaya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Geçtiğimiz aylarda da Çin-Hindistan sınırında yer alan Hindistan’a bağlı Sikkim eyaletinde, iki ülkenin birliklerinin karşı karşıya gelmişti.

ÇİN UYARMIŞTI

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'nın tartışmalı Arunaçal Pradeş bölgesini ziyaretine Çin'den tepki gelmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, ziyarete izin vermesi nedeniyle Hindistan'a tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, söz konusu hareketin Çin-Hindistan ilişkilerine zarar verdiğini ifade ederek herhangi bir ülkenin Çin karşıtı hareketlere zemin sağlamasına karşı olduklarını vurgulamıştı. Pekin hükümetinin, Yeni Delhi yönetimine tepkisini ilettiğini kaydeden Hua, Hindistan'ı, Dalay Lama'yı istismar ederek Çin'in çıkarlarına zarar verme hatasından dönmeye çağırmııştı.

İKİ ÜLKE SINIR GERİLİMİ YAŞAMIŞTI

Çin tarafının iddiasına göre, kendi sınırları içerisindeki bir yol yapım çalışmasına Hindistan askerleri müdahale etti. Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Ren Guoqiang, Sikkim eyaleti sınırlarında Çin’in ‘egemenlik hakkı’nın bulunduğu DongLang’da yürütülen yol çalışmasının Hindistan ordusuna bağlı askerler tarafından müdahale edildiğini. Bakanlık sözcüsü yaşanan gelişmenin sınırdaki huzura ‘ciddi şekilde zarar verdiğini' de söylemişti.

Hindistan tarafı ise Çin'i Tibet'e gitmeye çalışan hacı adaylarına zorluk çıkardığı için suçlamıştı.

KEŞMİR SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇAĞRI

Öte yandan, Çinli yetkililer Pakistan’ın talebi doğrultusunda Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir sorununun çözülmesine yardımcı olabileceklerini belirtti.

Kaynak: İnternet Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.