İran nükleer anlaşmanın ruhuna aykırı davranıyor

İran nükleer anlaşmanın ruhuna aykırı davranıyor

Trump yönetimine göre İran'ın hamleleri nükleer anlaşmaya sadık olsa da ruhuna aykırı.

Trump yönetimi, İran'ın nükleer anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirdiğine dair Kongre'ye ikinci kez onay verdi. Fakat Trump'ın, İran'a yeni yaptırımlar uygulama niyetinde olduğu aktarıldı.

Trump yönetimi, İran'ın ABD ve diğer ülkelerle yaptığı nükleer anlaşmanın şartlarını yerine getirmeye devam ettiğini Kongre'ye ikinci kez tasdikledi.

Fakat yönetimden üst düzey yetkililer, söz konusu ‘onay'ın isteksizce verildiğini ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a karşı yeni yaptırımlar uygulama niyetinde olduğunu dile getirdi.

AP'nin haberine göre bir yetkili, tüm yönetimin, İran'ın anlaşmanın ‘ruhuna aykırı' davrandığını düşündüğünü söyledi.

The Washington Post'un haberine göre Trump'ın yaptırımlar için gerekçesi, İran'ın nükleer dışı bölgelerde ‘balistik füze geliştirme' ve ‘terörizme destek' gibi ‘kötücül aktivitelere' devam etmesi.

Değerlendirmenin yasal bir bağlayıcılığı bulunmazken, söz konusu rapor İran'a uygulanan geri kalan yaptırımların kaldırılmasının da önünü açıyor.

İMZA SAHİPLERİ DE İRAN'IN KOŞULLARI YERİNE GETİRDİĞİNİ SÖYLÜYOR

Haberde, uluslararası gözlemciler ve anlaşmadaki diğer imza sahiplerinin de koşulları yerine getirdiğini söylediği İran'ın, Kongre'ye 90 günde bir sunulması gereken değerlendirme raporunda Trump yönetiminin hareket alanını kısıtladığı belirtildi.

Anlaşma altındaki diğer imza sahipleri ise İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Avrupa Birliği.

Öte yandan Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı General H. R. McMaster ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in günün erken saatlerinde basına kapalı bir toplantıda yaptırımları inceledikleri aktarıldı.

Kaynak: Sputnik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.