IŞİD'in gözünden: Musul Operasyonu'nda koalisyon güçlerinin kaybı ne?

IŞİD'in gözünden: Musul Operasyonu'nda koalisyon güçlerinin kaybı ne?

Örgütün, Amak Ajansı üzerinden yayınladığı infografikte oldukça çarpıcı rakamlar yer alıyor.

Musul Operasyonu'nun başladığı vakitten bu yana IŞİD düzenli olarak kamuyoyu ile birtakım rakamlar paylaşıyordu. IŞİD, paylaştığı rakamları kendi askeri kaynaklarına dayandırıyor ve açıklamalarını da Amak Ajansı üzerinden yapıyordu.

Musul Operasyonu'nun sona erdiğine dair bir açıklamada bulunmayan IŞİD, operasyonun dokuzuncu ayı ile ilgili genel bir infografik yayınladı. Örgütün, Amak Ajansı üzerinden yayınladığı infografikte oldukça çarpıcı rakamlar yer alıyor.

IŞİD'in 9 aylık Musul Operasyonu ile ilgili yayınladığı infografik:

"En az 11 bin 700 ölü"

Örgütün yayınladığı rakamlara göre, Musul Operasyonu başladığından bu yana geçen 9 aylık süre içinde Bağdat hükümeti güçleri ve Peşmerge'den en az 11 bin 700 kişinin öldüğü ifade ediliyor. Bunlardan bin 629'unun düzenlenen keskin nişancı saldırılarında öldürüldüğü de örgütün aktardığı bilgiler arasında.

"2 bin 622 askeri araç tahrip oldu"

IŞİD'in açıklamalarına göre, Musul Operasyonu sırasında 2 bin 622 askeri araç hasar gördü veya kullanılamaz hale geldi. Tahrip edilen askeri araçlar ile ilgili detayların da paylaşıldığı infografikte en fazla dikkati çeken, tahrip edilen Hummer araçlarının sayısı. Örgütün açıklamasına göre operasyonda geçen süre zarfında bin 49 Hummer araç tahrip edilmiş. Yine dikkat çeken bir diğer rakam ise tahrip edilen Abrams tankların sayısı, IŞİD'in iddiasına göre Musul Operasyonu sırasında 76 Abrams tankı da imha edilen araçlar arasında.

"482 bombalı araç saldırısı"

Örgütün açıkladığı rakamlara göre, Musul Operasyonu'nda Bağdat hükümeti güçlerine karşı 482 bomba yüklü araç saldırısı düzenlendi. 

Düşürülen hava araçları

İnfografikte yer alan bilgilere göre, operasyon sırasında 103 gözetleme aracının (drone) ve 15 helikopterin düşürüldüğü veya tahrip edildiği ifade edildi.

Örgütün haftalık olarak yayınlanan 'Al Naba' isimli yayınında yer verdiği rakamlarda, ölen siviller veya örgütün kendi safında oluşan zayiatlar ile ilgili bir bilgi verilmemiş. Örgütün, Bağdat hükümeti güçlerinden 11 bin 700 kişinin öldüğüne dair açıkladığı rakam, Al Jazeera Arapça kanalının kendi kaynaklarına dayandırdığı haberdeki rakam ile örtüşüyor.

Bağdat hükümeti kaynakları ise birçok kez talep edilmesine rağmen, Musul Operasyonu'nda yaşanan askeri zayiata ait resmi rakamları henüz açıklamış değil.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.