Veriler tahmin edilenden daha fazla: Musul'da 40 binden fazla sivil öldürüldü

Veriler tahmin edilenden daha fazla: Musul'da 40 binden fazla sivil öldürüldü

The Independent'ın ulaştığı verilere göre Musul'da ölen sivil sayısı 40 binden fazla.

The Independent'ın ulaştığı istihbarat raporlarına göre, Musul'u IŞİD'ten ele geçirmek için gerçekleştirilen yıkıcı savaşta 40 binden fazla sivil öldürüldü. Bu sayı operasyon ile ilgili açıklanan önceki tahminlerden çok daha fazla.

"Siviller doğrudan hedef alındı"

Kürt istihbarat servislerine dayandırılan bilgiye göre, kuşatma altına alınan Musul kenti sakinleri, Bağdat hükümeti güçlerinin doğrudan ateşi ile hedef alındı. Rapora göre, bölgede IŞİD'e yönelik düzenlendiği belirtilen hava saldırılarında siviller de doğrudan hedef alınmış.

Hoşyar Zebari, The Independant'a birçok cesedin halen enkaz altında olduğunu aktardı ve ekledi: 'İnsani kriz ve şehir sakinlerinin acıları korkunç boyutlarda'

Yetkili, 40 bin sivilin, özellikle federal polis güçlerinin ateşi, koalisyonun hava saldırıları ve IŞİD bahanesiyle kendilerine karşı kullanılan ağır ateş gücünün bir sonucu olarak yaşamını yitirdiğini ifade etti.

"Yıkım ve can kaybı korkunç boyutlarda"

Kendisi de bir Musullu Kürt olan Zebari, Irak'ta Dışişleri ve Ekonomi Bakanlığı görevlerini yürütmüştü. Zebari'ye göre federal polis birimlerinin bitmek bilmeyen topçu bombardımanları özellikle Musul kenti batı yakasında korkunç boyutlarda yıkıma ve can kaybına yol açtı.

Zebari tarafından verilen rakamlar, 9 aylık kuşatma için daha önce verilenlerden çok daha fazla. Ayrıca haberde, Kürt Bölgesel Yönetimi, tecrübeli ve gerçekten isabetli istihbarat raporlarıyla bilinen bir kurum olarak lanse ediliyor.

Bölgede sivil kaybını gözlemleyen az sayıda kuruluşun genellikle yalnızca hava saldırılarına odaklandığı ifade ediliyor. Bunlardan biri olan Airwars, sadece 19 Şubat-19 Haziran arasında şehirde 5805 sivilin hava saldırılarında öldürüldüğünü açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.