Rakka'da son durum: Taraflar son kozlarını oynuyor

Rakka'da son durum: Taraflar son kozlarını oynuyor

IŞİD'in keskin nişancı ve bombalı araç saldırılarına yoğunluk verirken, hava desteğinin azalmasının ardından YPG güçlerinin ilerleyişi durdu.

PKK'nın Suriye yapılanması olan YPG güçlerinin ABD'nin desteğiyle Rakka'ya yönelik başlattığı saldırı devam ediyor. Kent merkezine yönelik birkaç koldan başlatılan operasyonun üzerinden iki aya yakın bir süre geçti.

Rakka son durum haritası:

IŞİD'in bombalı araç saldırıları

Savaşçı sayısı konusunda sıkıntılar yaşayan YPG güçlerinin en büyük handikapı bombalı araçlar.

Örgüt, kent merkezinin farklı noktalarında YPG güçlerinin konuşlu olduğu binaları bomba yüklü araçlar ile hedef alıyor. 

IŞİD tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan görüntülerde bomba yüklü aracın kolay bir şekilde üs olarak kullanılan bir binanın önüne kadar ulaştığı görülmekte.


Keskin nişancı saldırıları

Yerel kaynakların aktardığına göre, IŞİD'in Rakka kent merkezindeki keskin nişancı saldırılarında belli oranda artış var. 

YPG'nin operasyonu oldukça ağır bir şekilde sürdürmesinin sebebini bu saldırılar oluşturuyor.

IŞİD'e bağlı Amak Ajansı geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada kent merkezinde düzenlenen keskin nişancı saldırısında 5 YPG savaşçısının öldüğünü ifade etmişti.

Öte yandan IŞİD'in bölgede düzenlediği el yapımı patlayıcı (EYP) saldırılarında da YPG güçlerine büyük zorluk yaşattığını aktaran kaynaklar, son EYP saldırısında 10'a yakın YPG savaşçısının öldüğünü ifade ediyor.

Ayrıca YPG'nin verdiği kayıplar sebebiyle kontrolü altında tuttuğu bölgelerdeki küçük yaştaki kişileri zorla silah altına aldığı bilgisi de kaynaklarca ifade edilmekte.

ABD ve Rus hava saldırıları

YPG'nin operasyonu askıya alacağı söylentilerinin ardından, ABD öncülüğündeki koalisyonun kent merkezine düzenlediği hava saldırılarıda neredeyse durma noktasına gelindi. Ancak YPG'nin ağır silah atışları devam ediyor.

Rusya'ya ait savaş uçakları ise Rakka'nın doğusundaki Maden beldesi ve çevre köylerini yoğun bir şekilde hedef almakta.

"24 saatte 70 hava saldırısı"

'Rakka sessizce katlediliyor' isimli aktivist grubun aktardığı bilgiye göre geçtiğimiz son 24 saatte Rakka kenti doğusuna rejim ve Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından en az 70 hava saldırısı düzenlendi. Ayrıca aktivist grup, bu hava saldırılarında misket bombasının da kullanıldığını ifade ediyor.

"Bölgeyi terk edin"

Yerel kaynaklar, Rakka'nın doğusuna yönelik Rus hava saldırılarında sivillerin öldüğü ve yaralandığı bilgisini aktarıyorlar. Kaynakların aktardığına göre Rus uçakları düzenlenen hava saldırılarının ardından bölgeye havadan bildiriler atarak, belde halkından bölgeyi terk etmelerini istedi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.