Ultra Ortodoks Yahudiler Ürdün'ü karıştırdı

Ultra Ortodoks Yahudiler Ürdün'ü karıştırdı

Ürdün polisi Ürdün Petra'da bulunan Hz.Harun'un mezarını ziyaret etmek isteyen bir grup Haredi Yahudiyi türbeden çıkararak ibadet eşyalarına el koydu.

Ürdün polisi Petra bölgesinde bulunan Hz.Musa'nın kardeşi Hz.Harun'un mezarına pazar günü ibadet etmeye giden 20 Haredi (Karedim)'nin dua örtülerine ve eşyalarına el koydu.

Ürdün polisi grubun Petra yakınlarında bir otele geldiğini ve grubun bazı üyelerinin kaldıkları otel odalarında arama yaparak ibadet örtülerine el koyulduğunu söyledi.

Grubun bir kısmı Pazartesi gününün erken saatlerinde Ürdün'de Dışişleri Bakanlığı ve İsrail konsolosu ile görüştü ve olabildiğince çabuk İsrail'e geri döndü. Grubun bir üyesi olan Haham Menashe Zlikah, Kol Hai radyo istasyonuna Ürdün polisinin otel dahil Ürdün'ün herhangi bir yerinde dua etmeyi yasakladığını ve kendilerine dua edenlerin tutuklanacağını söylediğini öne sürdü.

Kudüs'ün Ultra-Ortodoks mahallelerinden Mea Şearim'de yaşayan Haredi Yahudiler, İsrail'de bulunmalarının sebebini "Yahudi şeriatını öğrenmek ve yaşamak" olarak açıklıyor ve askere gitmeyi reddediyor. Devlet tarafından verilen maaşla geçinen Harediler bölgedeki liberal Yahudilerce de hoş görülmüyor.

İsrail meclisinde Haredileri temsil eden Birleşik Tevrat ve Şas partileri mevcut koalisyonda yer alıyor. Haredileri temsil eden partilerinde yer aldığı sağcı koalisyon hükümeti askere gitmeleri ve laik eğitim sistemine dahil olmaları için Haredilere baskı yapmaktan kaçınıyor.

Hz.Harun'un ölüm yıldönümü, İbrani takvimi Av'ın ilk ayıydı ve bu da pazartesi gününe denk düştü ve grubun Amman'daki olay gerçekleşmeden önce bölgeye gitmesinin sebebinin bu olduğu öne sürüldü.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.