"Türkiye, Ege'deki NATO Gemilerinden Rahatsız"

"Türkiye, Ege'deki NATO Gemilerinden Rahatsız"

Türkiye ile müttefikleri, kaçak göçle mücadele için NATO savaş gemilerinin Ege’de görev yapması konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye ile müttefikleri arasında, NATO savaş gemilerinin Ege misyonu konusunda görüş ayrılıkları sürüyor. ABD ve Avrupalı müttefikler, kaçak göçe karşı caydırıcılık amacıyla şubat ayından bu yana Ege’de görev yapan NATO gemilerinin görev alanının genişletilmesini isterken, Ankara bu talebe şimdilik yeşil ışık yakmıyor.

NATO’nun kararlaştırdığı Ege misyonu kapsamında ittifak gemileri halen iki bölgede faaliyet gösteriyor. ABD ve Avrupa ülkeleri ise NATO savaş gemilerinin operasyon bölgesi olarak nitelendirilen iki alanda daha faaliyet göstermesinde ısrar ediyor.

Misyona dayanak oluşturan 10 Şubat’taki NATO savunma bakanları kararı, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 8 Şubat’ta Almanya Başbakanı Angela Merkel’a verdiği onay üzerine alındı. Ancak siyasilerin onayladığı bu karar Ankara’da, özellikle askerin direnciyle karşılaştı.

Ege Denizi’nde kaçak göçün önlenmesi çabalarına destek niyeti taşımakla birlikte, NATO’nun kendi üyesi bir ülke ile ilgili izleme, gözetleme ve keşif faaliyeti yürütmesi, bu görevin herhangi bir süreyle kısıtlanmamış olması, Türkiye’nin kendi egemenlik alanında organize suç örgütleriyle yeterince mücadele etmediği izlenimi vermesi rahatsızlık oluşturan nedenler arasında sıralanıyor.

İtirazların yumuşatılması için yoğun bir görüşme trafiği yaşandı ve varılan mutabakatlar doğrultusunda misyon aşamalı olarak hayata geçirildi. NATO daimi deniz gücü SNMG2, 11 Şubat tarihinde Ege’de uluslararası sularda, 7 Mart itibariyle de Yunan ve Türk karasularında gözetleme faaliyetlerine başladı. 21 Mart itibariyle, ilk operasyon alanı genişletildi, Türkiye ve Yunanistan, belirlenen dört operasyon alanından ikisine NATO gemilerinin gözetleme amaçlı girişine izin verdi. Ancak son günlerde Türk tarafı, kaçak göçle mücadelede hedeflerin büyük ölçüde karşılandığı, bu nedenle Ege misyonunun yakın zamanda sonlandırılması görüşünü gündeme getiriyor.

Türkiye ihtilafı göze alır mı?

Ankara’nın isteksizliğinin nedenleri arasında, Yunanistan ile karasuları ile ilgili uzun yıllara dayanan hukuki ihtilafın etkili olma ihtimalini dile getiren AB'nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini, “Türkiye Kos ve Sisam adalarının güneyindeki suların askeri bölge olduğunu söylüyor” dedi. Tüm bu görüş ayrılıklarına karşın Türkiye’nin kendi savunması için NATO’ya ciddi boyutlarda ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Marc Pierini, “Türkiye’nin, bu kadar hassas bir konuda, böyle bir dönemde, NATO’nun diğer üyeleriyle ihtilaf yaşamak isteyeceğinden şüphe duyarım” diye konuştu.

Batılı askeri kaynaklar, diplomasi ve siyasi kulislere damgasını vuran görüş ayrılıklarına karşın Alman komutası altında yürütülen Ege operasyonunun başarıyla yürütüldüğünü, özellikle Türkiye, Yunanistan ve Almanya arasındaki işbirliği ve güvenin pekiştiğini vurguluyor.

Kaynak: DW

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.