Rejimin hedefinde kültürel miras var: 14 yüzyıllık İbn Verdan Sarayı bombalandı

Rejimin hedefinde kültürel miras var: 14 yüzyıllık İbn Verdan Sarayı bombalandı

Hama'nın doğu bölgesindeki tarihi kalıntıları hedef alan Esed rejimi bölgedeki Bizans eserlerine ciddi zarar verdi.

Esed rejimi ile muhalifler arasındaki çatışmalar bölgedeki tarihi eserlerin de ciddi anlamda zarar görmesine sebep oluyor. Halep ve Hama çevresindeki birçok eser rejimin hava saldırılarına hedef olarak ciddi oranda tahrip olmuştu. Rusya da bölgede tarihi değer taşıyan birçok camiyi bombalayarak tahrip etmişti.

Esed rejimi tarafından bu sefer, Hama'nın doğusundaki çöl bölgesinde bulunan 6. yüzyıldan kalma Bizans eserleri hedef alındı. İbn Verdan Sarayı olarak anılan bu yapılar arasında bir saray, bir kilise ve bir kışla bulunuyordu. 527–565 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru I. Justinian tarafından yaptırılan yapıların, Sasani İmparatorluğu'na karşı inşa edilen savunma hattının bir parçası olduğu ifade ediliyordu. Günümüzde Suriye'de bir benzeri olmayan yapı tarzının doğrudan İstanbul kaynaklı olduğu biliniyordu.


Suriye'deki rejim karşıtı muhalif grup Tahriru'ş Şam, hedef alınan tarihi esere ilişkin görüntüler yayınladı. Videoda söz konusu yapıların tarihi anlatılıyor. Yapıların rejim tarafından hedef alındığı belirtiliyor ve kısmen tahrip olan binalar videoda görülebiliyor.

IŞİD'in rejimden ele geçirdiği Palmira'da tarihi eserleri hedef alması sonrası Suriye rejimi uluslararası arenada kendisini 'meşrulaştırma' imkanı bulmuştu. Kendisine tarihi eserleri koruma misyonu biçen Suriye rejiminin kültürel mirasa karşı işlediği suçların yeterince gündem olmadığı ifade ediliyor.

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.