Türkiye'den şok karar: Türkistan İslam Partisi terör örgütü olarak tanındı

Türkiye'den şok karar: Türkistan İslam Partisi terör örgütü olarak tanındı

Türkiye, Çin basınında yer alan haberlere göre Türkistan İslam Partisi'ni resmen terör örgütü olarak tanıdı.

Euronews'in aktardığına göre, Çin’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye’nin Türkistan İslam Partisi'ni terör listesine almasından övgüyle bahsetti.

Çin’in ‘terör örgütü’ olarak kabul ettiği Türkistan İslam Partisi 1989 yılında Uygur Türkleri tarafından Uygur Özerk Bölgesi’nin bağımsızlığı elde etmek için kuruldu. Grubun Çin’de bir dizi saldırıyı üstlendiği biliniyor.

İki bakanın görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Çin’in resmi haber sitesine göre şunları söyledi “Çin’in güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz. Gerek ülkemizde gerek bölgemizde Çin’e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izin vermiyoruz.“ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2015 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyaret kapsamında mevkidaşı Xi Jinping ile görüşmüş; burada yaptığı açıklamada Türkistan İslam Partisi'ni uzun zamandır terör örgütü olarak kabul ettiğini belirtmişti.

Türkistan İslam Partisi 1997 yılında Uygur Türkü savaşçılar tarafından Uygur Özerk Bölgesi’nin bağımsızlığı elde etmek için kuruldu. Farklı ülkelerde de faaliyet gösteren grubun Çin’de bir dizi saldırıyı üstlendiği biliniyor.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.