Kabil hükümetinin Trump endişesi: ABD ülkeyi terk mi ediyor?

Kabil hükümetinin Trump endişesi: ABD ülkeyi terk mi ediyor?

Donald Trump'ın Afganistan konusundaki hamleleri Kabil hükümetinin endişelerinin artmasına yol açıyor.

Kabil hükümeti, Trump’ın General Nicholson’u kovacağına dair söylentiler arttıkça endişelerini artırıyor. ABD ve Taliban arasında bir savaş arenasaına dönen ülkede Taliban her geçen gün ilerlerken Trump’ın hamleleri Taliban karşıtı cephenin kara kara düşünmesine sebep oluyor.

Nicholson kovulacak söylentileri arttı

Ülkedeki ABD güçlerinin komutanı General Nicholson’un kovulacağı söylentileri artarken Donald Trump, kurmaylarının kendisine sunduğu yeni Afganistan stratejisini de kabule yanaşmıyor. Bu onay yaklaşık 6 aydır endişeyle bekleniyordu.

61 yaşındaki Nicholson bu görevi 16 aydır yürütüyor ve ülkede Washington’un en çok tanınan yüzü olarak kabul ediliyor. Kabil hükümetiyle yakın ilişkiler kuran ismin görevden alınmasının, bölgede ABD ve Kabil hükümeti için geri dönülmez sonuçları olacağı öne sürülüyor.

Kabil hükümeti ABD desteğine muhtaç

Afganistan’da son haftalarda Taliban saldırılarında öldürülen ABD askerlerinin sayısının artması siyasi arenada ve medyada da tartışmaları doruğa çıkardı. Trump’ın Nicholson’u “savaşı kazanamamakla” suçlaması şaşkınlıkla karşılansa da bu, ABD’nin en tepesinden Afganistan’a dair gelen bir itiraf niteliğinde. ABD’nin Kabil hükümetine desteğinin geleceğinin belirsiz görünmesi Kabil hükümetinin endişelerini artırıyor. Sivil huzursuzluk ve artan muhalefet, Taliban saldırılarının şiddet kazanmasıyla Kabil hükümetini temelden sarsan bir hal almış durumda.

Güvenlik krizi ve siyasi karışıklıklarla yüzyüze kalan hükümetin yetkilileri, ABD'nin askeri ve siyasi desteğine muhtaç durumda olduklarını belirtiyor.

Kabil'in Nicholson sempatisi

Donald Trump tarafından kovulacağı söylentileri günden güne artan Nicholson, Aralık ayından beri kalıcı bir büyükelçinin olmadığı ülkede diplomatik bir görev de üstlenmekte. Kabil hükümeti yetkilileriyle oldukça yakın ilişkiler kuran ismin görevinde oldukça ciddi olduğu ve Kabil hükümetinden büyük saygı gördüğü biliniyor.

Kabil hükümeti yetkililerine göre Taliban, ABD'nin bu belirsiz tavrından dolayı ülkede ilerleyişini hızlandırmış durumda. Washington'un tavrının bu şekilde devam etmesi Taliban'ın ilerleyişinin de artan bir ivmeyle sürmesi anlamını taşıyor.

Kabil hükümeti yetkilileri Trump'ın askeri başarısızlık konusunda haklı olduğunu ancak yanlış hedefe saldırdığını söylüyor. Zira bu yetkililere göre Nicholson ülkedeki siyasi ve diplomatik boşluğu dolduran isim.

ABD'nin ülkede parlak bir geleceği yok

Donald Trump'ın Afganistan'a dair planının ne olduğu ciddi bir tartışma konusu. Mevcut komutanı görevden almak, asker sayısını artırmak ve muharip pozisyona geçmek gibi fikirlerin yanında ülkeden tamamen çekilmek de bir seçenek. Zira Afganistan'ın ABD'ye maliyeti günden güne artıyor. Bu maliyeti Afganistan'ın yeraltı zenginliklerinden karşılamak isteyen Trump bunu başaramazsa ülkeye dair fikrinin ne şekilde değişeceği merak konusu.

ABD'nin Afganistan'a dair seçenekleri yakın bir zafere çıkmıyor. Ülkeden tamamen çekilmek Taliban'ın yeniden ülkeyi ele geçirmesiyle sonuçlanabilir. Asker sayısını artırmak da askeri kayıpları ve mali yükü artıracak bir seçenek. ABD'yi Afganistan'da bekleyen geleceğin pek de aydınlık olduğu söylenemez.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.