NATO kuvvetlerinin içeriden saldırılarla 'başı belada'

NATO kuvvetlerinin içeriden saldırılarla 'başı belada'

Taliban'ın ülkedeki yabancı kuvvetleri hedef aldığı içeriden saldırılar hız kesmeden devam ediyor.

Bir Afgan polisi Kandahar'da NATO misyonunda yer alan Romanyalı askerlere ateş açtı. Bir askerin yaralandığı "yeşil maviye karşı" saldırısının faili açılan karşı ateşte yaşamını yitirdi.

NATO olayı doğruladı ve kolluk eğitimi ardından üsse dönülürken olayın gerçekleştiğini açıkladı. Olayda bir Romanyalı askerin yanı sıra bir Afgan polisi de yaralandı.

Bu içeriden saldırı, bu yıl rapor edilen dördüncü saldırı. Son saldırı 17 Temmuz'da gerçekleşmiş ve 7 ABD askeri yaralanmıştı. Ülkedeki NATO ve ABD kuvvetlerinin, içeriden saldırıları her zaman basınla paylaşmadığı biliniyor. İçeriden saldırılara dair istatistikler genellikle gizli tutuluyor. Ülkedeki yabancı askerlerin sayısının azalması ve muharip görevin bitirilimesiyle içeriden saldırılarda azalma yaşansa da bu tür saldırılar hala daha bir sorun olmayı sürdürüyor.

En etkili savaş taktiği

Kandahar'da bir Romanyalı askerin öldürüldüğü saldırıyı şimdiye dek üstlenen bir grup olmasa da bu taktiğin Taliban tarafından kullanıldığı biliniyor. 2012 yılında Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer tarafından kurulan "Davet ve İrşad Komisyonu" Kabil hükümetine bağlı birçok asker ve polisin saf değiştirmesine yol açtı.

İçeriden saldırılar, Taliban mensuplarının güvenlik birimlerine sızması ya da Kabil hükümetine bağlı güçlerin Taliban tarafından kendi saflarına çekilmesi şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu saldırılarda yabancı güçlerin yanı sıra yerel birlikler de hedef alınıyor. Bu saldırılar Taliban'ın en etkili savaş taktiklerinden biri konumunda.

Yeşil maviye karşı

"Yeşil maviye karşı" olarak da anılan saldırılar, ülkedeki NATO güçleri için büyük bir sorun. Son 5 yılda NATO güçlerinin aldığı güvenlik önlemleri neticesinde düşüş yaşayan saldırılar, yabancı güçler için beklenmedik sonuçlar doğurdu. Üst rütbeli NATO subayları da bu saldırıların kurbanı oldu. NATO güçlerinin içeriden saldırılara karşı güvenlik önlemi olarak Afgan askerlere tahta tüfeklerle eğitim vermesi gibi birtakım uygulamalar da bazı Afgan askerlerin 'müttefiklerine' olan güvenini sarsarak saf değiştirmelerine yol açtı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.