Kaçak silah girişine karşı kökten önlem: Sudan sınır kapılarını kapattı

Kaçak silah girişine karşı kökten önlem: Sudan sınır kapılarını kapattı

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdurrahman, ülkeye silah girişi ve çıkışlarını engellemek için sınır kapılarının kapatılması talimatını verdi.

Sudan Haber Ajansı SUNA'nın haberine göre, Abdurrahman vatandaşların elindeki silahların toplanması amacıyla Darfur eyaletlerine gerçekleştirdiği 5 günlük ziyaretin ardından Güney Darfur eyaletine bağlı Ed-Dain ilçesinden milletvekilleriyle bir araya geldi.

"Halk silahlardan çok zarar gördü"

Yasa dışı yollarla ülkeye 60 bin aracın girdiğini belirten Abdurrahman, Darfur'daki eyaletlerin halkın elinde bulunan silahlardan çok 'zarar' gördüğünü söyledi.

Abdurrahman, yetkili makamlara 'ruhsatsız ' silahların toplanması ve tüm sınır kapılarının kapatılması talimatını verdi.

Silahların toplatılmasının sinyali Nisan ayında verilmişti

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, geçen nisan ayında vatandaşların elindeki silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış ancak bunun ne zaman başlayacağıyla ilgili bilgi vermemişti. Sudan hükümeti ise kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

"Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak."

Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf, geçen salı yaptığı açıklamada, "Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak." demişti.

Darfur'daki kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.