Çavuşoğlu: YPG konusunda Rusya ABD'den daha anlayışlı

Çavuşoğlu: YPG konusunda Rusya ABD'den daha anlayışlı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TRT Haber’de Türkiye’nin dış politika gündemine ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’yla Suriye’nin İdlib kenti konusunda yakın askeri işbirliği yapılabileceğine işaret ederek, “YPG konusunda Rusya'nın bizim hassasiyetlerimizi (ABD'den) daha iyi anladığını görüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, TRT Haber’de Türkiye’nin dış politika gündemine ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu’nun, Rusya’yı ön plana koyduğu açıklamalarıyla, Türk-Amerikan ilişkilerinde PYD-YPG konusunda yaşanan gerilim atmosferinde bir değişim olmadığı görüldü.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un, İdlib’in durumu görüşmek üzere Türkiye'ye geleceğini kaydeden Çavuşoğlu, “ABD bize her ay YPG'ye ne kadar silah verdiğinin raporunu gönderiyor, en son üçüncü raporu gönderdiler, zırhlı araç ve buldozer verdiklerini, silah vermediklerini yazdılar. Ama esas mesele (ABD’nin) vermemesi. ‘Ver, bize bildir’, bunun bir faydası yok bize. Bu silahları geri alabilecek misin? O konuda büyük bir soru işareti var. Rusya'nın YPG’ye herhangi bir silah yardımı yaptığı görülmedi” ifadelerini kullandı.

Irak Kürtlerine sert mesaj: Referandum iç savaşa götürür

Bu arada Çavuşoğlu, Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) aldığı bağımsızlık referandumu kararı için “yanlış” diyerek, iç savaş uyarısında bulundu. Bölgede ne siyasi partiler, ne de halk arasında referandum yapılması konusunda fikir birliği olmadığını savunan Çavuşoğlu, “Referandum son derece yanlış bir karardı. Halkın derdi ekonomi, ciddi ekonomik sorunlar var. Asıl burada IKBY'nin Bağdat’tan alması gereken hakları nasıl alacağı, bütçeden alması gereken pay, aynı şekilde petrol gelirleri paylaşımı. Bunlar gibi konulara odaklanmamız lazım. Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki mevcut durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun sivil savaşa kadar götürür” diye konuştu.

Bağdat’la Erbil arasındaki sorunların aşılması için üzerlerine düşen görev olursa yapacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Bizim Irak’taki Kürt kardeşlerimizle hiçbir problemimiz yok. Hiçbir yerdeki Kürt kardeşlerimizle bir problemimiz yok. Bizim problemimiz PKK, YPG gibi terör örgütleridir. IKBY’ye en güçlü desteği biz veriyoruz; peşmergenin eğitimi, ticari işbirliği, ekonomik yardımlar. Ama bu demek değildir ki böyle bir referandumu destekleyeceğiz” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.