Bombalar altında İdlib'i yeniden imar etmek

Bombalar altında İdlib'i yeniden imar etmek

2011 yılından bu yana devam eden Suriye savaşının düğümü İdlib'te mi çözülecek? Suriye'nin geleceğinde kimin söz sahibi olup olmayacağı merak konusu.

2011 yılından bu yana devam eden Suriye iç savaşı birbirinden farklı bir çok evre geçirdi. Uluslararası otoritelerin, yerel klik ve grupların hak iddia ettiği İdlib vilayeti, savaşın bütün tarafları açısından ciddi şekilde önem arzeden bir bölge.

2013 yılı Mayıs ayında muhalif grupların ortaklaşa düzenledikleri operasyonlarla rejimden ele geçirilen İdlib, 4 yıldır Esed rejimi, Rusya ve ABD hava güçlerinin saldırılarına maruz kalıyor. Muhaliflerin eline geçtiği ilk günlerden itibaren bombardıman ve dönem dönem yoğunlaşan kimyasal saldırılar ile gündeme gelen İdlib’in gerek şehir alt ve üst yapısı gerekse de İdlib halkının sosyal ve psikolojik durumu düzeltilmesi güç hasarlar aldı. Son dönemde ise bazı gruplar yalnızca sahada verdikleri savaş ile değil İdlib kentinde yaptıkları altyapı ve belediyecilik çalışmaları ile ön plana çıkıyor.

Belediyecilik hizmetleri hız kazandı

Yakın geçmişte Suriyeli muhalif grupların önemli bir kısmının birleşerek Tahrir’uş Şam adı altında toplandıklarına şahit olundu. Yine son dönemde İdlib, gruplar arasında bazı iç çatışmalara sahne oldu. Kısa bir süre içinde sona eren çatışmaların ardından İdlib’te yeni bir dönem başladı. Tahrir’uş Şam isimli grubun resmi medya yapılanması “Ebaa Agency” bölgeden yayınladığı fotoğraf ve videolarda grubun, saldırılardan dolayı bir çok bölgesine su ve elektrik ulaştırılamayan İdlib'te alt yapı ve imar faaliyetlerinde bulunduğu görüldü.

Yayınlanan görüntülerde yıkılan ve hasar gören elektrik direk ve trafolarının onarıldığı, su ulaştırılamayan bölgelere su kuyusu açılarak alt yapısının hazırlandığı, yolları hasar gören bölgelerde asfaltlama çalışmaları yapıldığı görülüyor.

Bölge ile ilgilenen uzmanlar, yapılan bu tür imar çalışmalarının sonucunda halkın Tahriru'ş Şam'a olan sempatisinin artacağı ve söz konusu grubun Suriye’nin geleceğine dair bir planlarının ve söyleyecek sözü olduğunun anlaşıldığı yorumunda bulunuyor.

 

Bölgeden yayınlanan fotoğraflar:






Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.