Suudi Arabistan kural tanımıyor: Yemen'de bir yılda 502 çocuk öldürdüler

Suudi Arabistan kural tanımıyor: Yemen'de bir yılda 502 çocuk öldürdüler

BM'nin yayınladığı raporda Yemen'de yüzlerce çocuğun öldüğü hava saldırılarının sorumlusu olarak Suudi Arabistan gösteriliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni raporda 2015 yılının Mart ayından bu yana Yemen'de devam etmekte olan savaşta Suudi Arabistan'ın yüzlerce çocuğun ölümünden ve yaralanmasından sorumlu olduğu ifade ediliyor.

Amerikan Foreign Policy dergisinin ortaya çıkardığı rapora göre, Yemen'deki hava saldırılarında ölen sivillerden Suudi Arabistan'ın yanında diğer başka ülkeler de sorumlu tutuluyor. 

Suudi Arabistan'ın 'ciddi ihlalleri': 502 çocuk öldü 828'i yaralandı

Raporda yer alan bilgilere göre Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun Yemen'de düzenlediği hava saldırılarında 'ciddi ihlaller' söz konusu. İnsan hakları konusunda işlendiği belirtilen ihlallerin sahadaki sonuçları ise oldukça ürpertici. Yemen'de geçtiğimiz sene Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırılarında 502 çocuk öldü, 828 çocuk ise yaralandı.

"Suudi Arabistan'ın Yemen'deki çocuk ölümlerinde payı büyük"

Gizli olduğu ifade edilen ve 41 sayfadan oluşan raporda belirtilen bilgilere göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırıları sebebiyle Yemen'de çok sayıda çocuk öldü veya sakat kaldı. Raporda Suudi Arabistan'ın Yemenli çocukların etkilendiği bu saldırılardan büyük oranda sorumlu olduğu da kaydedilmiş.

Arap koalisyonunun Mart 2015 tarihinden bu yana Yemen'de düzenlediği, kayıt altına alınabilen hava saldırısı sayısı en az 8 bin 600. Kaynaklar bu saldırıların 3 bin 577 kadarının askeri hedeflere yönelik yapıldığını, 3 bin 158'inin ise askeri olayan sivil yerleşim yerlerine yönelik düzenlendiğini belirtiyor. Bin 865 saldırının ise nereye düzenlendiği tespit edilebilmiş değil.

Uluslararası kamuoyu sivil ölümleri konusunda "duyarsız"

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine rağmen başta ABD olmak üzere uluslararası kamuyoyu sivil kayıpları konusunda yeterli hassasiyeti gösterebilmiş değil.

Suudi Arabistan düzenlenen hava saldırılarında İran'ın desteklediği Husi milislerinin hedef alındığını ifade etse de Yemen'de sivillerin doğrudan hava saldırılarına hedef oldukları birçok kaynak tarafından doğrulanmış durumda.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.