PKK'nın 'demokratik' seçimlerinde Araplara oy hakkı tanınmadı

PKK'nın 'demokratik' seçimlerinde Araplara oy hakkı tanınmadı

Eylül ayında üç tur şeklinde düzenlenecek seçimde, Araplar siyasi tercih haklarını kullanamayacak.

Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın kontrolündeki federal bölgelerin Eylül ayında ilk yerel seçime gitmesi bekleniyor. Bununla birlikte seçim, bölgede yaşayan bütün halklara oy hakkı tanımıyor. Bölgenin en eski halklarından olan Araplar üç tur şeklinde yapılacak bu seçime katılım gösteremeyecek. Federal Parlemento üst şurasının aldığı karar ile on binlerce Arap siyasi tercihlerini yapmaktan mahrum bırakıldı.


Kararı savunan PKK'lı yetkililer, "Araplar Hafız Esed zamanında buraya yerleştirildi" şeklinde savunmada bulunuyo. Bölgede faaliyet gösteren aktivistler kararı "Araplara karşı ırkçı ve dışlayıcı bir tutum" olarak nitelese de bölgedeki PKK yönetimi bu olayı "Bir dışlama yada ırkçılık söz konusu değil, yalnızca bölgenin özel statüsünden dolayı sınırlı katılıma izin veriliyor" şeklinde savundu.

Uluslararası Af Örgütü, PKK’nın Suriye’nin kuzeyinde Arap sivilleri zorla göç ettirdiğini ve bazı köyleri tamamen yıktığını açıklamıştı. Af Örgütü'ne göre PKK’nin ihlâlleri savaş suçu sayılabilecek derecede. PKK zorunlu tehcir uygulamasını, 'Arapların zaten sonradan bölgeye yerleştirildikleri' teziyle savunuyor.  Öte yandan evlerinden çıkmayı kabul etmeyen sivillerin ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla tehdit edildiği Af Örgütü tarafından aktarılmıştı.

Kaynak: Mepa News 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.