Hizbullah İran yapımı drone kullanmaya başladı

Hizbullah İran yapımı drone kullanmaya başladı

Hizbullah'a yakın medyanın yayınladığı görüntülerde örgütün silah kapasitesindeki ciddi artış göze çarptı. İran yapımı droneler ilk kez görüntülendi.

Hizbullah'a yakın medya kaynaklarının paylaştığı görüntüler örgütün son dönemde silah kapasitesini önemli oranda arttırdığını gösterdi.

Örgütün, füze taşıyabilen insansız hava araçlarını silah envanterine eklediği ortaya çıktı. Dronelerın, İran'ın Suriye'de kullandığı dronelar ile aynı tipte ancak İran'ın kullandıklarından daha küçük olduğu görülüyor.

Şii örgüt, droneların sadece Lübnan sınırındaki Kalamun'da IŞİD hedeflerini vurma amacıyla kullanıldıklarını açıkladı. Dronelerin ilk kez Kalamun'da IŞİD'e karşı kullanıldığı belirtilirken yeni insansız hava araçları hakkında örgüt tarafından başka bilgi paylaşılmadı.

Bu gelişme Hizbullah'ın askeri kapasitesini önemli oranda artırdığı şeklinde yorumlanıyor. Örgüt, ilk kez Ekim 2012'de kimliği bilinmeyen bir hava aracı İsrail uçakları tarafından düşürüldüğünde kendi tesislerinde drone üretmeye başladıklarını ilan etmişti. Daha sonra, İsrail tarafından düşürülen hava aracının kendilerine ait olduğunu duyurdu.

Hizbullah'ın TV kanalı el-Menar Kalamun'da kullanılan droneların görüntülerini ilk kez yayınlandı

Taktik hedeflerde etkili

Ortadoğu Siyasi Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Hişam Cabir, Hizbullah tarafından kullanılan droneların "küçük ve 6 adet orta büyüklükte muhimmat taşıma kapasitesine sahip olduğunu" söyledi. Merkez Başkanı Cabir bu tür hava araçlarının taktik hedeflere karşı kullanıldığını belirterek, "Bu dronelar yakın mesafeden kontrol ediliyor. Yaklaşık 200-300 metre yükseklikte bir saat boyunca havada kalabiliyorlar" dedi.

İran'ın Suriye'de benzer insansız hava araçlarını kullandığı ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki el-Tanf askeri üssü çevresinde görüntülendiklerinde ortaya çıkmıştı. ABD uçakları iki ay önce el-Tanf'da İran'a ait olduğu düşünülen insansız hava aracı düşürmüştü.

Hişam Cabir, "Hizbullah'ın kullandığı droneler, İran'ın el-Tanf'da bulunan dronelarından daha küçük. Bu droneların küçük parçalar halinde Suriye'ye iletilerek orada örgütün teknisyenleri tarafından birleştirilmesi oldukça kolay" dedi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.