Doğu Türkistan'daki Kazak Türkleri Çin baskısı altında

Doğu Türkistan'daki Kazak Türkleri Çin baskısı altında

Onlarca Kazak Türkü aydını herhangi bir sebep gösterilmeksizin tutuklandığı belirtildi.

Böritala (Kurtkapanı) İlçesinin, Dalta kasabasında oturan Kencibek Anarhan adlı bir Kazak Türkü gencinin tutuklandığı ve yapılan gizli bir yargılamada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

QHA'nın Özgür Asya Radyosu'na dayandırdığı habere göre, Kencibek Anarhan’ın mahallesindeki komşularına “Kazakistan ile ilgili haberleri iletmek, onların Kazakistan’a göç etmelerine yardım etmek” iddiasıyla Çin yönetimi, devlet sırlarını ifşa ettiğini öne sürerek vatana ihanet suçlaması ile Anarhan’ı tutukladığı bildirildi.

Kencibek Anarhan’ın,  bu ayın başında yapılan gizli bir celsede yargılandığı ve avukat tutmasına dahi izin verilmediği ortaya çıktı. Anarhan, suçlandığı bu iddialardan dolayı 10 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Haberde ayrıca, Kencibek Aanarhan ile birlikte yine Böretala ilçesinde oturan Cargınbek isimli bir Kazak Türkünün de, 2 oğlunun Kazakistan vatandaşlığına geçmesi için ülkeye göndermesi sebep gösterilerek “Bölücülük ve Milliyetçilik” yapmak suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edildiği bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.