Husiler ve Abdullah Salih ittifakı dağılıyor mu?

Husiler ve Abdullah Salih ittifakı dağılıyor mu?

Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih'in Husiler için 'militanlar' ifadesini kullanması İran destekli milisleri kızdırdı.

Çarşamba günü bir açıklama yayınlayan Husi hareketi, en önemli müttefiki konumunda bulunan devrik lider Ali Abdullah Salih'i "kötü, her türlü iyilikten uzak" olarak tanımladı.

Husi yanlısı Halk Komiteleri, ülkenin en hala güçlü siyasetçilerinden ve askeri figürlerinden biri olan Abdullah Salih'in, Husiler için "militanlar" ifadesini kullanmasını kınadı. Açıklamada "Salih'in sözleri haddini aşarak kırmızı çizgiyi geçti. Bu duruma düşmesinin tek nedeni de her türlü iyilikten, dini ve milli amaçlardan uzak, kötü biri olması" denildi. 

Abdullah Salih ve Husiler arasındaki taktik işbirliği çoğu gözlemci için oldukça kırılgan gözüküyor. Farklı ideolojik zeminlerde hareket etmelerinin yanısıra her iki taraf da diğerinin nihai hedeflerinden kuşku duyuyor.

Eski düşmanlar, yeni dostlar

Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih iktidarda olduğu 2002 ile 2009 yılları arasında Husilere karşı altı kez savaştı. Suudi Arabistan için uzun yıllar iyi bir müttefik olan Salih, 2012 yılında protestolar nedeniyle görevini bırakınca ülkedeki müttefiklik ilişkileri önemli ölçüde değişime uğradı.

Yemen'in kuzeyini birlikte kontrol eden İran destekli Husiler ile Ali Abdullah Salih arasındaki sözlü gerginlik her geçen gün tırmanıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.