FARC siyasete giriyor: 'Dönüşüm' kongresi başladı

FARC siyasete giriyor: 'Dönüşüm' kongresi başladı

Kolombiya'da hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan FARC, siyasi parti kurmak için 6 gün sürecek bir kongre başlatıyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin üyelerinden oluşan bin kişilik delege, milletvekili adaylarını seçecek kurucu kongre için başkent Bogota’da biraraya geliyor. 1 Eylül’e kadar devam edecek olan kongrede gelecek yıl düzenlenecek seçimlere katılmaya hazırlanan partiye bir isim bulunacak.

Başkent Bogota'daki kongrenin ilk gününe yaklaşık 1.200 FARC üyesi katıldı.

"Timoşenko" olarak da anılan FARC lideri Rodrigo Londoño, "Bu kongreyle birlikte FARC'ı siyasi bir örgüte dönüştürüyoruz" dedi.

Londoño siyasi partinin "barış ve sosyal adeleti garantileyen, insan haklarına saygılı ve tüm Kolombiyalılara ekonomik gelişme vadeden bir siyasi rejimi savunacağını" belirtti.

AFP ajansı bazı delegelerin kurulacak yeni siyasi partinin isminde "devrimci" kelimesinin yer almasını istediğini, bir kısım delegenin ise tamamen yeni bir başlangıç yapabilmek için örgüt isminden "devrimci"nin çıkarılması gerektiğini savunduğunu belirtti.

Kurulacak siyasi partinin gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılması planlanıyor.

Delegelerin 2018'deki seçimde parti adına yarışacak isimleri de bu kongrede belirlemesi bekleniyor.

Kolombiya’da gelecek yıl hem cumhurbaşkanlık seçimleri hem de parlamento seçimleri düzenlenecek. FARC gerillaları ve Kolombiya devleti arasında 1964 yılından beri devam eden çatışmalar, geçtiğimiz yıl Eylül ayında varılan barış anlaşmasıyla son buldu.

Çatışmalarda 260 binden fazla insan öldü, 60 bin kişi kayıtlara kayıp olarak geçti. 7 milyondan fazla Kolombiyalı 53 yıl süren iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Haziran ayı sonunda da FARC tüm silahlarını teslim etti.

Kolombiya Devlet Başkaı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasından ötürü geçen yılın Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

Böylece 52 yıllık kanlı savaş sona ererken, FARC da siyasete girmek için kolları sıvadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.