ABD için ikinci büyük felaket kapıda: Irma Kasırgası yaklaşıyor!

ABD için ikinci büyük felaket kapıda: Irma Kasırgası yaklaşıyor!

Uluslararası Kasırga Merkezi (National Hurricane Center), Irma kasırgasının 4. kategoriye yükseldiğini duyurdu. Irma Karayipler'e doğru ilerlemeye başladı.

ABD ve Karayip adaları, Harvey Kasırgasının yaralarını sarmaya çalışırken şimdi de Atlas Okyanusunda oluşan Irma Tropik Fırtınasının tehdidi altında. Çarşamba günü tropik fırtınaya dönüşünce ‘Irma’ adı verilen hava sistemi, Perşembe günü öğleden sonra üçüncü kategori kasırga şiddetine ulaştı. Irma’nın bu kadar kısa sürede bu kadar şiddetini artırması, Karayiplerde ve ABD’de endişeye yol açıyor. Harvey Kasırgası da çok kısa sürede 4’ncü kategori şiddetinde bir kasırgaya dönüşmüş ve Houston başta olmak üzere ABD’nin Körfez kıyılarındaki yerleşim birimlerini sular altında bırakmıştı.

Amerika Bülteni'nin aktardığına göre Irma Kasırgasının, ABD’li meteoroloji yetkililerinin endişelerini artıran bir başka özelliği daha var; ABD meteoroloji literatüründe ‘Cape Verde kasırgası’ diye anılan kasırgalar arasında olması. Bu tropik sistemler, Atlas Okyanusunun doğu yakasına yakın Cape Verde Adalarının (Cabo Adaları) hemen yakınında oluştuktan sonra Atlantik’i batıya doğru geçiyorlar. Cape Verde civarında oluşan hava sistemleri tarihsel olarak oldukça şiddetli ve yıkıcı kasırgalar üretiyor. ABD ve Karayiplerde büyük can ve mal kaybına yol açan Hugo Kasırgası, Floyd Kasırgası ve Ivan Kasırgası, bunlardan bazıları.

Yine, Irma Kasırgasının rüzgar değerlerinin Pasifik süper tayfunlarının özelliğini sergilemesi de meteoroloji uzmanlarının kafasını karıştırıyor. Meteoroloji uzmanı Michael Ventrice, Irma’nın rüzgar hızı değerlerinin, 10 yıllık kasırga gözlem deneyimi içinde gördüğü en yüksek değerler olduğunu belirterek, Irma kasırgasının, ’emekli’ listesine girmeye aday olduğu uyarısı yaptı.

Michael Ventrice’in kullandığı ‘retiree candidate (emekli adayı)’ deyimi ise, kasırgaların isimlendirmesiyle ilgili ürkütücü bir beklenti. Çok yıkıcı ve can alıcı kasırga isimleri, kötü anıları yeniden canlandırmamak için tropik fırtınalara verilecek isim listesinden emekli ediliyor ve bir daha kullanılmıyor. Örneğin,  Andrew ismi 1992 yılında, Katrina ile Rita isimleri 2005 yılında ve Sandy adı da 2012 yılında, bir daha kullanılmamak üzere emekli edilmişlerdi.

ABD Kasırga Merkezi, halen Atlas Okyanusunun orta kesimlerinde batıya ilerleyişini sürdüren Irma Kasırgasının Karayip adalarının kapısına dayanacağı Salı akşamına kadar  kategori 4 şiddetinde bir kasırgaya dönüşeceğini öngörüyor. Irma’nın son anda güzergahını değiştirip yeniden okyanus içinde kaybolması en iyi olasılık. Aksi takdirde gelecek hafta başında Karayipleri ve ABD kıyıları yeni bir doğal felaket ile yüz yüze kalabilir. Irma’nın Karayiplere ve Meksika Körfezine mi yöneleceği, kuzeye yönelip ABD’nin Atlantik kıyılarını mı tehdit edeceği veya yeniden Okyanusa yönelerek zararsız atlatılan kasırgalar arasına mı katılacağı Pazartesi gününden itibaren daha net anlaşılacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.