ABD'nin Afganistan'da İslami değerlere saldırı içeren ilanı tepki topladı

ABD'nin Afganistan'da İslami değerlere saldırı içeren ilanı tepki topladı

ABD ordusu, Afganistan'da dağıtılan ve İslam'a hakaret içerdiği için büyük tepki çeken el ilanı nedeniyle özür diledi.

Afganistan'daki ABD güçleri, Pervan'da dağıtılan ve "Müslümanlara ve İslam'a karşı oldukça saldırgan" bulunan el ilanı nedeniyle özür diledi.

İlanın içeriği hakkında hiçbir bilgi verilmese de, yerel kaynaklar el ilanının fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Söz konusu ilanda, üzerinde Taliban'ın bayrak olarak da kullandığı kelime-i tevhid ifadesi taşıyan bir köpeğin bir aslan tarafından kovalandığı görülüyor. Anlaşılacağı üzere ilanı hazırlayanlar, aslan olarak Kabil hükümetini, köpek olarak da Taliban'ı sembolize etmek istemiş.

Batılı haber ve analiz merkezi The Long War Journal söz konusu ilanı büyük bir hata olarak niteledi ve "kelime-i tevhid'in yalnızca Taliban ile eşleştirilmesinin ölümcül bir hata olduğunu" ve Afganistan'daki ABD birliklerinin özür dilemek zorunda kaldığını ifade etti.

Taliban, bu ilanların dağıtılmasının ardından Bagram Hava Üssü'ne yönelik bir saldırı gerçekleştirdi ve bunun "İslam'a yönelik hakarete karşı gerçekleştirildiğini" açıkladı. Taliban'a göre çoğu askeri personel 20 kişi bu saldırıda ölürken, ABD güçleri sadece bir patlama gerçekleştiğini ve az sayıda kayıp olduğunu açıklamakla yetindi. Taliban'ın bu amaçla daha fazla saldırı gerçekleştireceği düşünülüyor.

ABD ise el ilanları nedeniyle özür diledi. Tümgeneral James Linder'e dayandırılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

"5 Eylül'de ABD güçleri Pervan ilinde havadan el ilanları bıraktı. El ilanlarının tasarımı hataen Müslümanlara ve İslam dinine karşı oldukça saldırgan olan bir görüntü içeriyordu.


Ben açık yüreklilikle özür diliyorum. İslam'a ve dünya çapındaki Müslüman ortaklarımıza derin bir saygımız var.


Bu hatanın bir mazereti yok (olamaz). Olayın sebebini saptamak ve bu olaydan mesul olan tarafı sorumlu tutmak için prosedürlerimizi gözden geçiriyorum. Buna ek olarak, bunun bir daha yaşanmaması için uygun değişiklikleri yapacağım.


Kararlı Destek Misyonu (Resolute Support) Afganistan'ın geleceğine adanmış olarak kalacak, ve ben de bu hata için en içten özürlerimi sunuyorum."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.