Yeni Şafak: Astana zirvesinden sonra İdlib'e operasyon başlayacak

Yeni Şafak: Astana zirvesinden sonra İdlib'e operasyon başlayacak

Gazetede yer alan haberde, ''Toplantı sonrasında Mehmetçiğin İdlib'de güvenliği sağlamak üzere harekete geçmesi bekleniyor.'' denildi.

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de çatışmasızlık bölgelerine ilişkin atılacak adımları görüşmek üzere bugün Astana’da toplanıyor. 2015’ten beri aralıklarla Kazakistan’ın başkenti Astana’da sürdürülen görüşmelerin altıncı turu bugün başlıyor. İki gün sürecek görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgelerindeki kontrol güçlerinin’ faaliyetlerini değerlendirecek. 

Türkiye-Rusya-İran ortak operasyonu

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Astana toplantısının ardından İdlib’in çatışmasızlık bölgesi haline getirilmesi için gerekli adımlar hızla atılmaya başlanacak. Bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetleri sınırda hazırlıklarını tamamladı. Verilen emirle birlikte Türk askeri Suriye sınırından bu kez İdlib’in kontrol altına alınması için girecek. Belirlenecek sınırlar kapsamında Türkiye sınırından TSK, diğer taraftan da İran ve Rusya üzere İdlib’e girecek.

TSK’nın İdlib’e Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden Atme üzerinden girmesi bekleniyor. 

Muhalifler rahatsız

Türkiye'nin Suriye rejiminin müttefikleri olan Rusya ve İran'la birlikte böyle bir operasyona kalkışacak olması muhalifler arasında rahatsızlığa neden oldu. Kaynaklar, rejimin en büyük destekçisi olan Rusya ve İran'la hayata geçirilecek olan bir projenin muhalifler tarafından destek görmeyeceğini aktarıyor. Muhaliflerle Türkiye'nin karşı karşıya getirilmesi ABD'nin de bölge politikalarına yarar sağlıyor. PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG'nin İdlib'te olası bir kaos durumunda fayda sağlayacağı ve kontrol alanını genişleteceği belirtiliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.