Facebook Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların kanıtlarını sildi

Facebook Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların kanıtlarını sildi

Myanmarlı aktivistler, Facebook’u Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı etnik temizliği belgeleyen paylaşımlarını kaldırmakla suçladı.

Myanmar’daki aktivistler, sosyal paylaşım sitesi Facebook’u Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı etnik temizliği belgeleyen paylaşımlarını ve videolarını siteden kaldırmakla suçladı.

The Daily Beast’e yapılan açıklamalarda aktivistler, etnik bir azınlık olan Rohingya Müslümanlarının ordu tarafından kendilerine uygulanan şiddet ve mezalimi gösteren ve belgeleyen fotoğraflarla videoları sayfalarında paylaştıktan sonra gizemli bir şekilde birçoklarının sayfalarının kapatıldığını veya ceza aldığını söylediler.

Myanmar’ın Rakhine bölgesindeki en son şiddet dalgası Ağustos ayında yeniden başladı.

Myanmar güvenlik güçleri sivil halka saldırıları kısa süre içinde insan hakları gözlemcileri tarafından tecavüzler, cinayetler ve kundaklamalar sebebiyle kınandı.

BM yetkilileri yürütülen operasyonu “A’dan Z’ye tam bir etnik temizlik” olarak tanımladı.

Şimdiye kadar en az 430.000 Rohingya Müslümanı karşı karşıya kaldıkları zulüm ve şiddet sebebiyle Bangladeş’e iltica etti. Mülteciler, ordu tarafından köylerin bütün olarak yakıldığı ve toplu katliamların yapıldığı korkunç hikayeler aktarıyor.

Facebook sayfası 10 kez kapatıldı

Bazıları Myanmar içinde, bazıları da yurtdışında bulunan aktivistler yaşananları gösteren paylaşımlarının Facebook tarafından sürekli olarak kaldırıldığını söyledi.

Aung Tin isimli aktivist hesabının 10’dan fazla kere kapatıldığını, son olarak da Myanmar İçişleri Bakanı hakkında yazdığı eleştiri yazısının ardından hesabının bir aylığına dondurulduğunu söyledi.

Tin, Myanmar hükümetinin “bütün ülkeyi zehirlediğini” anlatan yazısının ardından hesabının tekrar 1 aylık ceza aldığını aktardı.

Facebook: Dikkatle inceliyoruz

Facebook tarafından yapılan açıklamada şirketin meseleyi incelediği ve Site Standartlarını ihlal eden “içerikleri dikkatle incelemeye” aldığı söylenildi.

Facebook sözcüsü Ruchika Budhraja, The Daily Beast’e yaptığı açıklamada; “Şirket olarak biz, Facebook’un insanların sorumlu bir şekilde paylaşımlarda bulunduğu bir yer olmasını istiyoruz, ve insanların kendi ifade etmesi ile kullanıcılara güvenli ve saygılı bir deneyim sağlama arasında doğru bir denge kurabilmek için sıkı şekilde çalışıyoruz. Bu yüzden de Site Standartlarımız mevcut, bu kurallar Facebook’ta hangi tür paylaşımların serbest olduğunu ve hangi tür içeriklerin şikayet edilip kaldırılabileceğini belirler” dedi.

“Her kullanıcı, kuralları ihlal ettiğini düşündüğü içeriği şikayet etme hakkına sahiptir. Myanmar’daki duruma gelince Site Standartlarına aykırı olan içerikleri dikkatli bir şekilde incelemeye aldık.”

Facebook şirketinin sansür girişimlerinde Rohingya Vision TV isimli kanal da etkilendi. Kanalın Birmanca yayın yapan sayfası birkaç gün boyunca Facebook üzerinden erişime kapatıldı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.