CIA'in Milyon Dolarlar İle Kurduğu Gizli İşkencehaneleri

CIA'in Milyon Dolarlar İle Kurduğu Gizli İşkencehaneleri

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Romanya'daki gizli işkence hapishaneleri için milyon dolarlar ödediği ortaya çıktı.

CIA, 11 Eylül sonrası Romanya'da kurduğu gizli hapishaneler için bu ülkeye milyon dolarlarca para ödediği ortaya çıktı.

AFP'nin haberine göre, Romanya'da devam eden davada konuşan İnsan Hakları Örgütü hukukçusu Amrit Singh, Romanyalı yetkililerin 2003-2005 arasında CIA hapishanelerine göz yumduğunu belirtti. Amrit Singh, milyonlarca dolar ödediğini gösteren belgeleri de mahkemeye sundu. Davada Romanya hükümetini temsil eden Catrinel Brumar ise davanın devam ettiğini beliterek henüz bir yorumda bulunmadı. 

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN KINAMA

Avrupa Parlamentosu, CIA işkencelerine ilgisiz kalan Avrupa devletlerini ve kurumlarını geçtiğimiz günlerde kınamıştı. Avrupa Parlamentosu bağlayıcı olmayan kararında üye devletlere "CIA'nin Avrupa üzerindeki gizli hapishaneleriyle ilgili iddaları şeffaf bir soruşturmayla ortaya çıkartılması" çağrısı yapmıştı.

Avrupa üzerinde Litvanya, Polonya, İtalya ve Birleşik Krallık gibi devletlerin CIA operasyonlarının merkezinde yer aldığı belirtiliyor.

AP Genel Kurulu daha önce düzenlenen oturumda parlamenterler, terörizmle mücadele ederken temel değerlerin çiğnenmesinin "kabul edilemez" olduğunu vurgulamıştı.

Avrupa Komisyonunun içişlerden sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ise terörizmle mücadele için gösterilen çabaların uluslararası hukuka uygun olması gerektiğinin altını çizdi. Avramopoulos "Bu yalnızca kötü değil, aynı zamanda bir suçtur. İşkence asla kullanılmamalıdır" diye konuştu.

AP Genel Kurulan konuşan Alman parlamenter Monika Hohlmeier de işkencenin ve sert sorgu yöntemlerinin savunulamayacağını belirterek, "Kişilerin temel hakları kutsaldır ve çiğnenemez" ifadesini kullandı.

CIA İŞKENCELERİNİN ÜLKE ÜLKE HARİTASI

CIA'ın 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerle ilgili yeni bir harita yayınlanmıştı.. Türkiye bu haritada istasyon ülkeler arasında gösterilmişti. İşkence yapılan ülkelerin haritası ise 2006’da ortaya çıkmıştı.

İngiliz gazetesi The Times, 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerin haritasını yayınlamıştı. BBC'nin 2006'da yayınladığı haritanın daha genel bir halini yansıtan harita, Soros'un kurucusu oolduğu Açık Toplum Ensitüsü'nün (Open Society) raporuna göre hazırlanmıştı. CIA'nın işkenceleri ile bağlantılı olan ülkeler dünya haritası üzerinde kırmızıya boyanarak gösterilmişti.


 

CIA'NIN İSTASYONU İNCİRLİK

Tutsakların duraklamasına izin verildiği iddia edilen ülkeler arasında, Türkiye, Yunanistan, Belçika, İngiltere, İrlanda, İspanya ve Portekiz yer aldı. CIA esirlerinin nakillerinde Türkiye’deki tedarik noktası ise 2006 yılında BBC’nin yayınladığı başka bir haritada ABD’nin İncirlik üssü olarak gösterilmişti.


The Times, 'Gizli sorgu' tesislerin bulunduğu iddia edilen ülkeler arasında Suudi Arabistan, Tayland, Fas, Mısır, Romanya, Libya, Polonya, Özbekistan ve Litvanya’nın olduğunu duyurmuştu.

300 MİLYON DOLAR HARCANDI

ABD’nin önemli haber sitelerinden vox.com ise aralarında Küba’daki Guantanamo Hapishanesi’nin de olduğu işkence merkezlerinin olduğu iddia edilen ülkelerin bir kısmını yayınladı. İşkence yapılan bu tesisler arasında 220 bin dolar harcanan Afganistan’daki merkezin en kötü şöhrete sahip olanı. CAI’ın sorgu merkezlerine 300 milyon dolar harcadığı da iddia edildi.

BUSH BİLİYORDU, İŞKENCE YÖNTEMLERİNİ TARTIŞTIK

ABD Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, dönemin başkanı George W. Bush’un, CIA tarafından terör şüphelilerine yapılan sorgulama tekniklerinden haberdar olduğunu açıkladı. Cheney, olayın geniş yankı bulmasının ardında yaptığı açıklamada, “Bence Bush, işkence yöntemlerini kesinlikle biliyordu. Yöntemleri tartışmıştık. Durumu ondan saklamadık” dedi. Başkana herhangi bir şekilde yalan söylenmediğini de ifade eden Cheney, “Başkan Bush bu konuyla ilgili bilgilendirilmişti” açıklamasını yaptı.

SUDA BOĞULMA HİSSİ

Onlarca esire, suda boğulma hissi veren “waterboarding” adlı yöntemi başta olmak üzere, dikkati sabit bir noktaya tutma, duvarda durma, dar alanda hapis, stres pozisyonları, alt bezi kullanma, böcek kullanma, ölümle tehdit ve sahte defin gibi birçok işkence metodu uygulandı.

ESİRLERLE RUS RULETİ OYNADILAR

Esirlerden bazıları 180 saat uykudan mahrum bırakıldı. Bazılarına saatlerce elleri başlarının üzerinden zincirlenmiş şekilde acı verici pozisyonlarda bekletildi. Açlık grevindeki esirler “rectal feeding” denilen bir yöntemle vücutlarının arkasından beslenmeye zorlandı. Bazı sorgu görevlileri, esirlerle “Rus ruleti” oynadı.

MATKAPLI YÖNTEM DENEMESİ

Başlarına kukuleta geçirilen bazı esirlerin dışkılarını atmalarına izin verilmedi. Bu esirler dışkılarıyla birlikte aynı alanda yaşamaya zorlandılar. 2000 yılında USS Cole gemisine bombalı saldırı düzenlemekle itham edilen Abdurrahman el-Nasiri’ye matkapla işkence yapıldı.

AİLELERİYLE TEHDİT ETTİLER

Zihinsel engelli bir esir, bilgi vermemesi halinde ailesiyle tehdit edildi. Esirlerden biri sorgularda konuşmaması halinde çocuğuna zarar vermekle korkutuldu, bazılarına ise annelerine cinsel saldırıda bulunacağı ve kadınların boğazlarının kesileceği söylendi.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.