Eski diplomat: ABD 'Bağımsız Kürdistan'ı kabul eder

Eski diplomat: ABD 'Bağımsız Kürdistan'ı kabul eder

Amerikalı emekli diplomat Peter Galbraith, Iraklı Kürtlerin bağımsızlığını ABD'nin kabul edeceğini öne sürdü.

Amerikalı emekli diplomat Peter Galbraith, Amerika ve diğer ülkelerin erteleme baskılarına rağmen Irak’taki Kürt bölgesinde Pazartesi günü yapılacak referandumu ertelemenin artık mümkün olmayacağını öne sürdü.

1980’li yıllarda Kürt sorunuyla yakından ilgilenmeye başlayan ve 1990’lı yılların başında Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin’in Kürt azınlık üzerinde kimyasal silah kullandığının ortaya çıkarılmasında rol oynayan Peter Galbraith, referandumu bu noktadan sonra iptal etmenin imkansız olduğunu savundu.

'İptal mümkün değil'

Amerika’nın Hırvatistan eski büyükelçisi olan Peter Galbraith, Amerika’nın Sesi’yle Erbil’den yaptığı telefon görüşmesinde, “Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandumu iptal etmesini düşünmek mümkün değil. Eğer böyle bir adım atarlarsa kendi toplumlarının gözünde hiçbir güvenilirlikleri kalmaz. İstikrarsızlık doğar” şeklinde konuştu.

Galbraith, Irak hükümetinin referandumun ertelenmesi ve Kürt liderlerle müzakere sürecinin başlatılması çabalarını aslında isteksiz bir biçimde yürüttüğünü de iddia etti. Eski büyükelçi, bu çabaları, İngiltere’nin İskoçya, Kanada’nın ise Quebec eyaletindeki bağımsızlık girişimlerine karşı yürüttükleri başarılı kampanyalarla kıyasladı.

'ABD kabul eder'

Uzman bu konuda, “Ne zaman yeni bir ülke ortaya çıksa Amerika buna karşı çıkar. Amerika, Sovyetler Birliği’ni de Bosna’yı da bir arada tutmak istiyordu. Hep aynı şey oluyor. Kürdistan referandumunu yapıp, bağımsızlığa doğru adım attığında Amerika bunu kabullenecektir” şeklinde konuşuyor.

Kaynak: Amerikanın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.