Tartışmalı 'Kürdistan' referandumu başladı

Tartışmalı 'Kürdistan' referandumu başladı

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği IKYB'nin referandumunda oy verme işlemi başladı.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBYreferandumu için oy verme işlemi başladı.

IKBY'nin tek taraflı aldığı, Türkmen ve Arapların boykot ettiği referandum için Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük vilayetinin tamamı, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında sandık kuruldu.

7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi başladı.

Referandum sonuçlarının 72 saatte açıklanmasının beklendiğini aktaran Reuters, 5.2 milyon seçmenin bulunduğu bölgede oy pusulalarında dört ayrı dilin yer aldığını bildiriyor: Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde:

-Erbil: 1 milyon 200 bin,

- Süleymaniye: 1 milyon 280 bin,

- Kerkük: 750 bin,

- Duhok: 800 bin,

- Musul Ovası: 750 bin

Diğer yerler: 420 bin.

TSK da Habur'da sürdürdüğü tatbikatın seyiyesini yükseltti. Tank, top ve zırhlı araçlar ile personel sayısına takviye yapıldı. Tanklar yoğun şekilde manevra yapıp savaş pozisyonu aldı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.