İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa: 'Naziler' Alman meclisinde

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa: 'Naziler' Alman meclisinde

Almanya'daki seçimlerde asıl sürpriz 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez parlamentoya giren ırkçı parti AfD'den geldi.

Başbakan Merkel'in partisi yüzde 33'le seçimi kazansa da asıl sürpriz II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez parlamentoya giren ırkçı parti AfD'den geldi. Sandıkta ağır yenilgi alan Sosyal Demokratlar ise artık hükümette yer almayacaklarını duyurdu.

Alman gazeteleri 'Kabus gibi zafer', 'Tarihi kayıp', 'Merkel için acı zafer' gibi manşetlerle okuyucularının karşısına çıktı.

AfD'ye oy veren seçmenlerin yüzde 35'i ilk kez sandığa gitti. Merkez partilerin seçime katılımı artırma çağrısı bile Nazilerin yürüyüşünü engelleyemedi!

Hitler'in maliye bakanı Lutz von Krosigk'in torunu Beatrix von Storch, AfD'lilerle birlikte kutlamalara katıldı.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Martin Schulz, Almanya için Alternatif'in (AfD) oy oranının yüksek olmasından Almanya Başbakanı Angela Merkel'i sorumlu tuttu. Schulz, Alman ARD ve ZDF televizyonlarında yaptığı açıklamada "Sayın Merkel, skandal bir seçim kampanyası yürüttü" dedi. 

Hollanda'daki İslam ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders de AfD'yi tebrik etti. Wilders, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Fraue Petry ve AfD'yi tebrik ediyorum" dedi. 

BBC muhabirine göre, bu seçim iki nedenden ötürü tarih kitaplarına geçecek: "Angela Merkel'in bir yandan dördüncü defa seçim kazanırken diğer yandan da en kötü sonucunu alması ve Neo-Nazilerin Alman müesses nizamının bir parçası haline gelmesi. Diğer pek çok Avrupa ülkesinde siyasi norm sayılan durum, İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya için düşünülemezdi. Artık değil."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.