El Kaide'den BM üssüne geniş çaplı saldırı

El Kaide'den BM üssüne geniş çaplı saldırı

Servis edilen videoda cihat yanlılarının BM pozisyonlarını havanlar, roketler, hafif silahlar ve ağır makineli tüfeklerle ateş altına aldığı görülüyor.

Medyada uzun süren bir sessizliğin ardından El-Kaide’nin “İslam’a ve Müslümanlara Destek Grubu (JNIM)” sosyal medyaya Cumartesi günü tekrar döndü. Grup Kidal’in Malian bölgesinde geçen hafta BM güçlerinin hedef alındığı eş zamanlı saldırıların sorumluluğunu üstlendi ve bir video yayınladı. 

Açıklamada “mücrim MINUMSA (BM Mali misyonu) güçlerinin kapıları Kidal şehrinde” JNIM güçlerinin bir saldırı düzenlediği söylenildi. Açıklamada ayrıca, BM’ye ait bir zırhlı aracın yandığı ve bir BM personelin de yaralandığı, ilaveten Kidal içindeki MINUMSA pozisyonlarının havan ve roket atışlarıyla hedef alındığı aktarıldı. 

Cihat yanlılarının yaptığı açıklama, MINUMSA’nın raporlarıyla büyük ölçüde uyuşuyor. BM’ye göre, “Kidal içindeki MINUMSA kampı karmaşık yapıda bir saldırının hedefi oldu ve saldırıların sonucunda bir BM personeli yaralandı.” BM raporuna göre saldırı “Ani Tepki Kuvvetlerinin” bölgeye intikali sonrasında geri püskürtüldü.  

Servis edilen videoda cihat yanlılarının BM pozisyonlarını havanlar, roketler, hafif silahlar ve ağır makineli tüfeklerle ateş altına aldığı görülüyor. Arka planda JNIM’in iddia ettiği üzere bir aracın alev aldığı da gözlemleniyor. Diğer bölümlerde, cihat yanlılarının BM güçleriyle yakın çatışmaya girdiği yerler de mevcut. Cumartesi günü yayınlanan video JNIM tarafından daha önce servis edilenlerden düşük görüntü kalitesindeydi. 

JNIM en son 31 Temmuz’da Kidal’in Tessalit bölgesi yakınlarda EYP ile yapılan saldırı sonucunda 4 Fransız askerini yaraladığını iddia etmişti. Bununla birlikte 17 Haziran’da Timbuktu’daki Mali üssüne yaptığı saldırının videosu Ağustos’un son günlerinde servis edildi. Kısa bir süre sonra da grubun Telegram kanalı kapatıldı ancak yerine başka bir kanal açıldı, yeni kanal geçtiğimiz Cumartesi gününe kadar herhangi bir paylaşımda bulunmamıştı. 

Grubun medya sessizliğinin bir ay sürmesi ve en son yapılan saldırı üstlenme açıklamasının üzerinden iki ay geçmesinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bu süre zarfında JNIM’in şüphelisi olduğu birçok saldırı düzenlendi ancak bu saldırılar grup tarafından üstlenilmedi. Bunlara ek olarak, Gao yakınlarında Pazar günü 3 BM barış gücü personelinin ölümü ve 5 tanesinin de yaralanmasıyla sonuçlanan EYP saldırısını JNIM’in gerçekleştirdiğinden şüpheleniliyor ancak grup bu saldırıyı da henüz üstlenmedi. 

Fransa'nın 2013 yılında Mali'yi işgal etmesinin ardından, BM 'Barış Gücü' de bölgeye asker göndererek ülkedeki işgal güçlerine destek olmuştu. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.