ABD'li Gazeteci Suriye'de 'Drone' Saldırısının Hedefi Oldu

ABD'li Gazeteci Suriye'de 'Drone' Saldırısının Hedefi Oldu

ABD'li gazeteci Bilal Abdulkerim aracının paramparça olduğu saldırının ardından, çalışmaya hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

Muhaliflerin kontrolü altında bulunan Kuzey Suriye'de faaliyette bulunan Amerikalı gazeteci Bilal Abdulkerim, aracında bulunduğu sırada kendisini hedef alan insansız hava aracı saldırısından yara almadan kurtulmasının ardından bölgede görev yapmaya devam edeceğini söyledi. Abdulkerim, içinde bulundukları aracın pazar günü Halep kırsalında bir insansız hava aracından atılan füzeyle vurulduğunu aktardı. Bilal Abdulkerim, Facebook hesabından paylaştığı ve CNN, Channel 4 News, BBC ve ITV gibi kanallarda da yayınlanan videoda, "füzenin yüksek olasılıkla bir çeşit 'Hellfire' füzesi olduğunu, füze yaklaşırken hiçbir ses duymadığını, araçlarında birileriyle buluşmak üzere beklemekteyken birdenbire her tarafın karardığını" ifade etti. Abdulkerim, giydiği kurşun geçirmez yelek sayesinde kurtulduğunu düşünüyor. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.


Bilal Abdulkerim ve arkadaşlarının yara almadan kurtuldukları saldırı sonrası araçlarının durumu.

Abdulkerim, verdiği röportajda şu açıklamalarda bulundu:

"Bir an için atılan füzenin yola isabet ettiğini ve aracın patlama sonucu açılan bu çukurun içerisine düştüğünü düşündüm. Fakat araç vurulup havaya uçmuş, takla atmış ve bizi tam zıt yöne doğru fırlatmıştı"

Saldırı, kendisine ait Youtube kanalında yayınladığı "Gerçekle Yüzleş" adlı seri için muhalif savaşçılarla röportaj yapmak üzere aracında beklerken meydana geldi.

Abdulkerim, saldırıdan sonraki çarşamba günü, "Araç tamamen kullanılamaz hale geldi ve her tarafta şarapnel parçaları vardı. Herkes sağ olduğu ve hiç kimse yaralanmadığı için mutluyum. Saldırının olduğu gün bana bu yeleği giydiren Allah'ın lütfuyla bu saldırıdan kurtuldum, normalde hava çok sıcak olduğu için bu kurşun geçirmez yeleği giymiyordum" ifadelerini kullandı.

Bilal Abdulkerim'in saldırı sonrası paylaştığı video: 

 

1997 yılında Brooklyn'de Müslüman olmuştu

New Yorklu eski bir Performans Sanatları Üniversitesi öğrencisi olan Bilal Abdulkerim, 1997 yılında Brooklyn'de Müslüman olmuş, daha sonra Arapça üzerine çalışmak için Mısır'a gitmiş ve Suudi Arabistan'da bir talk show programının sunuculuğunu yapmıştı. Abdulkerim 2012'den bu yana, Suriye rejimi lideri Beşar Esed'e karşı süren halk direnişini belgeleme projesine devam ediyor. 

"İnsanların Nusra Cephesi'ni, Esed'i veya Obama'yı sevmesi umrumda değil"

Bilal Abdulkerim "İnsanlar herhangi bir gruba bağlı olup olmadığımı soruyor, bu doğal bir soru. Fakat maalesef, bu insanlar herkesi belirli kategoriler içerisine almak istiyor. Ben burada, İslami bir çözüm isteyenler de dahil olmak üzere tüm gruplar hakkında sahadan bilgi veriyorum. Kaldı ki İslami gruplar Suriye toprakları üzerindeki en büyük kuvveti teşkil ediyor. Onlar hakkında bilgi vermemek açık bir hata olur. İnsanların Nusra Cephesi'ni, Esed'i veya Obama'yı sevmesi umrumda değil. Ben sadece, insanların gerçek bilgiye dayanan bir kanaate sahip olabilmeleri için haber yapıyorum. Bölgede pek fazla gazeteci yok. Yaptığımız işe devam etmeyi planlıyorum. Herhangi biri yüzünden veya herhangi bir sebepten dolayı susarak ölü taklidi yapacak değilim" açıklamasında bulundu.

Medya ofisi de hedef alındı

Abdulkerim, çarşamba günü de doğrudan çalıştığı medya ofisinin önüne bir füze saldırı yapıldığını ve saldırıda üç kişinin öldüğünü söyledi. Bu ayın başlarında Bilal Abdulkerim ve ekibinin önceden çalıştığı ofis hava saldırısında yıkılmıştı. İki hafta önce de Abdulkerim'in ekibi bir hava saldırısından az farkla kurtulmuştu. Bilal Abdulkerim, bu saldırıların kendisi gibi gazetecilerin muhalif kontrolündeki bölgelerde bulunmasını ve haber yapmasını engellemek için yapıldığını düşünüyor. Bilindiği gibi gazeteci Hadi el Abdullah ve kameraman Halid el İsa, Halep'teki evlerinin önünde patlayıcı ile hedef alınmış, Halid el İsa saldırıda hayatını kaybederken Hadi el Abdullah ise yaralanmıştı.

Bilal Abdulkerim'in Cisr eş Şuğur kentinde bulunan medya merkezlerinin hedef alınışı sonrası paylaştığı video:

"Gazetecileri hedef almak savaş suçu"

Pazar günkü insansız hava aracı saldırısının kim tarafından düzenlendiği bilinmiyor. Fakat Cage grubu yöneticisi Muazzam Begg çarşamba günü yaptığı açıklamada, "gazetecileri hedef almanın bir savaş suçu olduğunu, ABD saldırısının karşılıksız kalmasının diğer ülkeleri de böylesi saldırılar düzenlemeye cesaretlendireceğini" ifade etti.

ABD; Afganistan, Pakistan, Yemen, Somali, Libya ve Suriye gibi ülkelerde el Kaide, IŞİD, Taliban, el Şebab militanı oldukları iddia edilen hedeflere insansız hava aracı ile saldırılar düzenliyor. 

Muazzam Begg sözlerine şöyle devam etti: "Şu aşamada insansız hava aracı saldırısından hangi ülkenin sorumlu olduğunu bilmiyoruz, fakat Rusya, İran, İngiltere ve ABD'nin bölgede insansız hava aracı kullanmakta olduğu biliniyor. ABD'nin insansız hava aracı saldırıları sonucu işlediği suçların cezasız kaldığı bilinen bir durum. Diğer devletler de ABD'nin bu tutumunu takip ediyor. Gazetecileri hedef almak bir savaş suçudur. Bilal Abdulkerim, sahadan İngilizce haber vermekte olan, resmi akrediteye sahip tek gazeteci. Yaptığı haberler, hazırladığı videolar ana akım medya tarafından da geniş ölçüde kullanılıyor. Bilal, Suriye savaşında sessiz yığınların sesi haline geldi."

Halep ve Lazkiye'de sahadan haberler veren Abdulkerim; geçtiğimiz Ağustos ayında Atme'de gerçekleşen, aynı aileden beş çocuğun öldüğü ve iki kişinin ciddi şekilde yaralandığı ABD hava saldırısını ve ülkesi tarafından pasaportu iptal edilen, hakkında bulunduğu yerde tutuklanmasına yönelik bir yetki çıkartılan Avustralyalı yardım görevlisi Oliver Bridgeman'ı haberleştirmişti.

Kaynak: Mepanews, Middle East Eye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.