Türk askeri İdlib'e girdi, 'HTŞ birliklere eşlik etti'

Türk askeri İdlib'e girdi, 'HTŞ birliklere eşlik etti'

Türk askerlerinin Suriye'de çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasına karar verilen dört yerden biri olan İdlib'e girdiği aktarıldı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, Türk askeri konvoyu, Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran'ın, çatışmasızlık bölgesi kurulmasında uzlaşıya vardığı Suriye’nin İdlib vilayetine girdi.

Reuters'a konuşan Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Ebu Hayro, konvoyda yaklaşık 30 askeri aracın bulunduğunu söyledi. Ebu Hayro, konvoya Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ)'nin eşlik ettiğini ve korumalığını yaptığını aktardı.

Türk heyeti uzun süren müzakerelerin ardından HTŞ'nin başını çektiği muhalif gruplarla Suriye'ye girme konusunda anlaşmaya varmıştı. HTŞ, TSK ve Fırat Kalkanı gruplarının Rusya, İran ve rejimin projelerini gerçekleştirmek için Suriye'ye giriş yapmasına izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından taraflar yaklaşık bir haftadır müzakare masasında konuyu tartıştılar. HTŞ'nin  Daret el İzze'nin YPG ile sınır olan bölgelerinde Türk birliklerinin varlığına yeşil ışık yaptığı belirtildi. Türkiye'nin muhaliflerle karşı karşıya gelmeme düşüncesinde olduğu belirtiliyor.

Hürriyet gazetesi, TSK'nın geçen hafta sonundan bu yana İdlib'de sürdürdüğü keşif çalışmaları sonrası bölgeye girdiği bildirilen Türk askerlerinin sayısının 100 civarında olduğunu aktardı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.