Kabil hükümetine bağlı Afgan ordusunda pedofili gerçeği

Kabil hükümetine bağlı Afgan ordusunda pedofili gerçeği

Afgan Ulusal Ordusu'nda erkek çocukların cinsel istismarı, artık bir skandal değil bilindik bir gerçek niteliğinde.

ABD ordusu 2010 yılından 2016 yılına dek Afgan askeri güçlerine dair yüzlerce büyük insan hakları ihlali rapor etti. Bu vakalar arasında çocukların cinsel istismarı oldukça ciddi bir yer tutuyor. ABD hukukuna göre bu durumun gerektirdiği karşılık, askeri yardımın kesilmesi.

"Cinsel istismar hükümet eliyle yürüyor"

ABD ordusuna bağlı SIGAR tarafından hazırlanan raporda, Afgan ordusunda özellikle erkek çocuklara yönelik cinsel istismarın ciddi boyutlara vardığı ifade edilmekte. Raporda bölgede halen büyük bir problem olarak görülen baça bazi, yani küçük erkek çocukların dans ettirilmesine dayalı bir gelenek de kendine yer bulmuş. Rapora göre bazı Afgan ordusu komutanları küçük çocukları cinsel köle olarak esir tutuyor. Çocuk ve ergen yaştaki çocuklar kimi zaman esir tutularak, kimi zaman da ailelerine zarar verme ve öldürme tehditleriyle cinsel istismara maruz bırakılıyor. Afganistan devlet başkanı Eşref Gani her ne kadar 2015 yılında bunun önüne geçileceğinin sözünü verse de bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmış değil. Ülkede çocukların cinsel istismarı, özellikle gücü elinde bulunduran hükümete yakın savaş ağaları ve Afgan Ulusal Ordusu eliyle sürdürülüyor.

 

Raporda yer alan ifadeye göre “Amerika Birleşik Devletleri Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları çocuklara yönelik cinsel saldırı vakalarını tanımlamak ve soruşturmak için adımlar attı ancak bu vakaların tam kapsamı asla bilinemeyebilir." SIGAR, 2015 yılında New York Times gazetesinde çıkan bir makale doğrultusunda, Kongre’nin soruşturma talebi neticesinde konuya ilişkin bir soruşturma açmıştı.

"Bazı ABD askerleri askerliği bırakıyor"

Bazı Amerikalı askerler her ne kadar komutanları onlara “görmezden gelin” telkininde bulunsa da kariyerlerini bir kenara bırakarak ülkelerine geri dönüyor. Bunlardan biri olan eski özel kuvvetler subayı, Yüzbaşı Dan Quinn Afgan ordusuna bağlı bir komutanı, zincirle yatağına bağladığı bir erkek çocuğu cinsel köle olarak kullandığı için dövmüş ve askerlikten istifa ederek ülkesine geri dönmüştü. Dan Quinn’in ifadeleri oldukça çarpıcı: “Biz, Taliban'ın yapmış olduklarından daha berbat şeyler yapan insanları yönetime getiriyoruz.”

İstismar hükümet güvencesinde mi?

Kabil hükümetine bağlı Afgan ordusunun skandalları ülkenin dört bir yanında adını duyurmuş durumda. Güvenliği sağlamakla yükümlü ordunun böylesi vakalara adının karışması, halkın Kabil hükümetine olan güvensizliğinin başlıca nedeni. Özellikle erkek çocukların cinsel istismarı konusu Afganistan'da yeni değil. Taliban da iktidara geldiği yıllarda baça bazi oyunu başta olmak üzere birçok benzer geleneği yasaklamış ve çocukların cinsel istismarı ile mücadele etmişti. Taliban'ın yine iki erkek çocuğun cinsel istismarına karşı tepki olarak doğmuş olduğu biliniyor. Bu konuda ifade edildiğine göre Taliban’ın, erkek çocuklara cinsel istismarda bulunan bir savaş ağasını infaz etmesi halk nezdinde yayılmıştı.


Ülkede ciddi bir problem olan bu durumun Kabil hükümeti yetkilileri ve üst düzey komutanlar tarafından sürdürülmesi, bir süre daha Afgan halkının benzeri durumlardan şikayetçi olacağına işaret ediyor.


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.