Dışişleri tepkili: Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye insan hakları kınaması

Dışişleri tepkili: Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye insan hakları kınaması

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) oyçokluğu ile kabul edilen “Türkiye’de İnsan Haklarının Durumu” başlıklı kararda, darbe girişimi ile OHAL’in “meşru muhalefeti, ifade ve basın özgürlüğünü daha da bastırmak amacıyla kullanıldığı” öne sürüldü. "Türkiye’de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığındaki kötüleşmeden ciddi kaygı” ifade edildi. AP’deki oturumda ayrıca TSK ve ÖSO’nun Afrin’e düzenlediği “Zeytin Dalı Harekâtı”nın “insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyulduğu” belirtilerek, “orantısız eylemlerin devamına karşı” uyarıda bulunuldu.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha kınayan kararda, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin, “meşru ve barışçıl muhalefeti daha da bastırmak, orantısız ve yasal olmayan eylemlerle, önlemlerle medya ve sivil toplumun barışçıl biçimde ifade özgürlüğü hakkını kullanmasını engellemek amacıyla kullanıldığı” iddia edildi. Kararda, OHAL uygulaması sonucunda Türkiye’de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığındaki “kötüleşme” için “çok kaygı verici” ifadeleri kullanıldı. Kararda "Afrin’e yönelik harekâta karşı çıkan gazeteci, aktivist, doktor ve sıradan vatandaşların tutuklanması" kınandı.

Afrin ‘uyarısı’ eklendi

AP’deki oturumda Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar tarafından Afrin’e yönelik harekât hakkında verilen değişiklik önergesi de oyçokluğuyla kabul gördü. Önergede, AP’nin “Bölgedeki askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyduğu” ve ‘orantısız eylemlerin devamına karşı uyardığı’ dile getirildi. “Kürt sorununa adilane çözüm için Ankara ile PKK’nin müzakere masasına dönmeleri” de istendi.

Dışişleri: Karar yok hükmünde

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun kararına “Salt eleştiri amacıyla muhtelif kaynaklardan toplanan dayanaksız iddiaların art arda sıralandığı bir yamalı bohçadan ibarettir” tepkisi gösterdi.

Bakanlık, açıklamasında kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu belirtti. Açıklamada, “Devletimizin varlığına ve milletimizin demokratik yaşam hakkına yönelik tehditlerin tamamen bertaraf edilmesi için gereken OHAL gibi etkin tedbirleri almak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ödevi ve en doğal hakkıdır” denildi. AP için “anlama kapasitesinden yoksun” nitelemesi yapılan açıklamada, “AP’nin böyle bir karar alması esasen şaşırtıcı değildir ve ülkemizin, inandırıcılığını çoktan yitirmiş olan AP’yi artık kâle alamamaktaki haklılığının açık göstergesidir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.