Sünniler Şii Ölüm Mangaları Nedeniyle İsim Değiştiriyor

Sünniler Şii Ölüm Mangaları Nedeniyle İsim Değiştiriyor

10 Ekim 2006 tarihli haber, Irak'ta Sünniliği çağrıştıran bir isme sahip olmanın neden olduğu zorlukları gözler önüne seriyor

· Muhammed el-Ubeydi tarafından yapılan, 10 Ekim 2006 tarihli ekstra rapor

Al Taakhi gazatesinin onuncu sayfasındaki küçük ilanlarda gizlenmiş, Ömer Selman’ın bundan sonra Samir Selman olarak tanınmak istediğine dair bir duyuru vardı. Bu, birçok benzer milli kimlik ofisinin isim değiştirme istediğine boyun eğme ilanının içindeydi.

Sebebi bir moda veya heves değil; bunun sebebi bugünlerde Irak’ta isminizin ölümünüze neden olabilmesidir. Ömer isminin ne kadar tehlikeli bir hale geldiği, Nisan ayında Bağdat polisinin ölüm mangaları tarafından öldürülüp atılmış 14 genç erkeğin cesedini bulduğunda ortaya çıktı. Hepsi başlarından tek kurşunla vurulup çöp yığınına bırakılan Sünnilerdi.

Onları ölümde olduğu gibi hayatta da birleştiren diğer bir şey; isimlerinin Ömer olmasıydı. Ve şimdi diğer Ömerler endişe içinde.

Küçük ilanların bulunduğu aynı yarım sayfada, Selman Aggal kızının ismini değiştirmek istediğini belirtti. Onun adı, yine bir Sünni adı olan Aişe’ydi.

Abdulkerim el-İsavi, kendisinin Sünni kabile ismi olan İsavi’yi tarafsız olan el-Berri’ye çevirmek istediğini duyurdu.

Hıristiyan bir adam, oğlunun ismini Michael’den Ali’ye çevirmek istediğini duyurdu.

Günlük ilanların arkasında; Irak toplumundaki gizli kimliklere, dini bağlılıklara ve aile öykülerine yönelik bir değişim bulunuyor. Pasaportlardaki, kimliklerdeki, okul kayıtlarındaki ve işyeri kadrolarındaki isim değiştirmeler; Sünnilerin kendilerini özellikle Bağdat’taki azgın Şii ölüm mangalarından korumak için kullandığı sadece bir yöntemdir.

Bağdat’ın ateşli din adamı Mukteda el-Sadr’a bağlı militanlar olan Ceyş el-Mehdi’nin kalesi olan Şii bölgelerindeki Sünni aileler, duvarlarına Şiilerin dini resimlerini yerleştirdi. Bağdat’taki Sünni şoförler, kaçırma ve ölüm anlamına gelebilecek olan polis ve militanların kontrol noktalarının korkusundan, Şii sembollerini arabalarına asmış durumda veya arabalarında Şii dini müziği çalıyor.

Bağdat’ta bir Şii bölgesinden yaşayan bir Sünni olan Ebu Amir, evinin yanında küçük bir dükkan işletiyor. Çoğu komşusu ve müşterisi Şii. Yerel Sünni camisinden uzak durmakla başladı. Şimdi o ve ailesi, Şii olduklarını öne süren milli kimlik kartları yaptırdı. Ailenin gerçek kimliği, ölüm mangaları geldiğinde bulunabilmeleri korkusundan dolayı evlerinden uzakta gömülmüş durumda.

Guardian’a, "Gerçek kimlikleri evde gizlemekten bile rahatsızlık duyuyorum." diye konuştu. "Komşularım Sünni olduğumu biliyor. Ancak ister içişleri bakanlığındaki güçlerin ister Irak ordusunun bulunduğu herhangi bir Irak kontrol noktasında durdurulma riskini almayacağım. Ve bunun bir illegal Ceyş el-Mehdi kontrol noktası olduğu söylenmiyor. Bu çok riskli."

Kaynak: Mepanews ve The Guardian

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.