Dünya Bankası eski baş ekonomisti: "Euro bölgesi dağılabilir"

Dünya Bankası eski baş ekonomisti: "Euro bölgesi dağılabilir"

Nobel ödüllü iktisatçı Joseph E. Stiglitz, Euro Bölgesi’nin dağılabileceğini söyledi

Euro News Türkçe'nin haberine göre; Joseph E. Stiglitz, Euro Bölgesi’nin en iyi karar alıcılarla yönetilse bile işlevini yapmasının imkansıza yakın olduğunu söyledi.

Euronews’in sorularını cevaplayan sol eğilimli iktisatçı Stiglitz, Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi’nin sorunlarını çözemeyeceğini, çünkü bölgenin ekonomik olmaktan ziyade politik saiklerle kurulduğuna inanıyor.

Stiglitz, ‘Avrupa Merkez Bankası’nın yeterince işlevsel olduğunu düşünüyor musunuz?’ sorusuna, “Bence Merkez Bankası’nın yapabileceklerinin sınırlı olduğunu görmeliyiz. Problem, uygulanan politikalarla ilgili değil, şu ana kadar uygulanan yöntemler en iyisi değildi ama en iyi politikalar bile olsa sorun bunlarla ilgili değil. En iyi şartlarda bile, karar alıcı bir dahinin varlığında bile, Euro Bölgesi’nin işlevselliği neredeyse imkansızdır.” cevabını verdi.

Avrupa ekonomisinin kırılganlığının en büyük kaynağının 17 yıllık geçmişi olan ortak para birimi Euro uygulaması olduğunu söyleyen Stiglitz, Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın üye ülkelere reform yapmalarını öneren yaklaşımını da eleştirdi.

Joseph E. Stiglitz: “Onun bu tespiti, suçu kurbanların üzerine atmak gibi. Hükümetler derken, hangi hükümetler? Eğer Almanya, İspanya ve Portekiz gibi, ekonomik düzenlemelerle uğraşmak ve bunun yükünü çekmek yerine kendi ekonomisini enflasyonist hale getirip, fiyatların artmasına izin veriyorsa, bu çok yardımcı olacaktır. Avrupa Merkez Bankası’nın zorunluluklarını değiştirerek başka kurumlar oluşturmak… Ülkeler tek başlarına bu sorunu çözemez.”

Stiglitz, banka birlikleri euro bonoları, dayanışma fonları gibi kurumlar oluşturacak reformlar yapılmazsa tek para birimi uygulamasının yıkılacağı görüşünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.