Avrupa Parlamentosu sığınmacı planını reddetti

Avrupa Parlamentosu sığınmacı planını reddetti

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, mültecilerin AB üyesi ülkeler arasında zorunlu paylaşımı ile ilgili plana karşı çıktı.

Strazburg'da toplanan AP Genel Kurulu'nun sığınmacı krizi ile ilgili oturumunda, Alman üye Ska Keller'in kaleme aldığı tasarı görüşüldü. Hukuki yaptırımı olmayan ve 131'e karşı 470 oyla kabul edilen tasarıda, komisyonun 'İtalya ve Yunanistan'da bulunan 54 bin sığınmacının üye ülkeler arasında zorunlu paylaşımı ve bu sayede boşalan yerlere AB dışından gelen yeni sığınmacıların yerleştirilmesi planı' reddedildi.

AB ülkelerinin daha fazla sığınmacıya kapılarını açması gerektiğini savunan raportör Keller, "AB içindeki sığınmacıları paylaşma ve AB dışından yeni gelen sığınmacılara kapı açma konularının karıştırıldığını' kaydetti. Türkiye ile AB arasında Mart 2015'te imzalanan anlaşmaya göre, Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen ve mülteci vasfı taşımayan her sığınmacıya karşılık, AB ülkeleri Türkiye'den bir sığınmacı kabul edecek. AB ülkelerinin 160 bin sığınmacının zorunlu paylaşımı kararı sonrası şimdiye kadar İtalya'dan bin 144, Yunanistan'dan ise 3 bin 34 kişi diğer AB ülkelerindeki merkezlere yerleştirilebildi. Bu sayının hedeflenenden çok az olduğu ve AB ülkelerinin dayanışma göstererek daha çok yabancıyı kabul etmesi gerektiği çağrısında bulunan milletvekilleri, böylece özellikle Yunanistan ve İtalya'dan boşalan yerlere yeni sığınmacıların alınabileceğini belirtti. Milletvekilleri, Suriyeliler dışında Afgan, Iraklı ve Eritreli sığınmacılara da kapıların açılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.