Iraklı Şii lider Türkiye’ye karşı 'cihad' ilan etti

Iraklı Şii lider Türkiye’ye karşı 'cihad' ilan etti

Şii dini mercii Kasım el Tai, "Bütün direniş grupları Türk güçleriyle savaşmaya tam olarak hazırdır." dedi.

Irak’ta Sünni halka yönelik insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Haşd-ı Sabi isimli Şii milis yapılanmasının dini liderlerinden Kasım El-Tai,  yaptığı açıklamada Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki askeri varlığını işgal olarak nitelendirip, "kafir Türklere karşı savaşmanın farz olduğu" fetvasını verdi.

Takipçilerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığının, parlamentodan tezkerenin çıkması ile netleştiği ve bu varlığın  bir işgal girişimi olduğunu söyledi.

Açıklamanın devamında, El-Tai "bu işgal girişimine karşı savaşmanın dini ahlaki ve sosyal bir zorunluluk olduğunu" dile getirdi.

Kasım el Tai'nin açıklamasının ardından, "El Haşd el Şabi" sözcüsü Kerim el Nuri,"el Hayat"a yaptığı açıklamada, "Bütün direniş grupları Türk güçleriyle savaşmaya tam olarak hazırdır. El Haşd el Şabi'nin Musul operasyonuna katılmasına karşı olanlar Türk ihlali karşısında ne kadar vatansever olduklarını göstermeliler" dedi.

Iraklı  Şii liderlerin, İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanları ile beraber,  ABD’den  aldıkları destek ile ortak askeri operasyonlar yaptıkları biliniyor. Bununla birlikte Irak’ta pek çok Amerikan üssü bulunduğu da bilinen bir gerçek. 

"Osmanlı'yı diriltmek istiyorlar"

Şii lider Kasım El-Tai yaptığı açıklamada Türkiye’nin bölgede Osmanlı hayallerinin bulunduğunu ve Erdoğan’ın Irak’a ve Suriye’ye gönderdiği askeri misyonların Osmanlı Devleti’ni yeniden  diriltmek amacı taşıdığını  iddia etti. 

İranlı ve Iraklı Şiiler nezdinde Osmanlı, Şii yayılmacılığının önünde bir engel olarak görülüyor.  Nitekim Yavuz Sultan Selim  döneminden  itibaren gelişen olaylar nedeniyle, İran merkezli Şii yayılmacılığı karşısında Osmanlı Devleti'nin hala sembolik bir anlamı bulunuyor. 

Şii lider Kasım El-Tai’nin  Haşd-ı Sabi’nin içinde bulunan grubu Sünnilere yönelik katliamlar dahil pek çok soykırım seviyesindeki insan hakları ihlalleriyle biliniyor.

 Şii dini lider Kasım El-Tai açıklamasında  aynı zamanda "işgalci Türkiye’nin mallarının da boykot edilmesi" çağrısında bulundu.

200 milyon dolar karşılığında fetva

Iraklı Şiilerin en üst düzey dini otoritesi  olan  Ayetullah Sistani dönemin Pentagon'dan aldığı 200 milyon dolar ödeme karşılığında karşılığında yayınladığı fetvada Amerikalılara karşı savaşmanın haram olduğunu belirtmişti. ABD Savunma Bakanı olan Donald Rumsfeld'in anılarını kaleme aldığı kitabında Sistani'ye 1987 yılından bu yana Kuveyt’teki Cevad el Mihri aracılığıyla milyonlarca dolar para yardımı yapıldığını söylemesi üzerine Sistani'ye bu parayı alıp almadığı yönünde yazılı olarak yöneltilen soruya Sistani'den olumlu cevap gelmişti.. "Son dönemlerde sizin liderliğinizdeki dini merciiyetin Amerikalılardan işgalin kolaylaştırılması ve işgal aleyhine fetva verilmemesi karşılığı 200 milyon dolar aldığı yönünde söylentiler dolaşıyor, bu konuda görüşünüz nedir?" şeklindeki soruya Sistani, "Evet, bu mahrum halkın fakirleri ve muhtaçları için bu meblağ alındı" diyerek cevap vermişti. Kasım El Tai'nin ABD ile ortak operasyonlar yürütülürken bir yandan Türkiye'ye karşı tutum sergilemesi de akıllara fetvanın bir yönlendirme sonucu mu verildiği sorularını getirdi.

Kasım El Tai Kimdir?   

Necef dini mercilerinden Muhammed Sadık Es-Sadr’dan ders almış aynı zamanda Es-Sadr ile çalışmış olan El-Tai ayrıca Sadr Hareketi üyesidir.  El-Tai  kendisini  Sadık Es-Sadr’ın ilimde halefi olarak görüyor. 

El Tai, Saddam döneminde Şii ayaklanmasında aktif rol almıştır. Muhammed Es-Sadr, Saddam Hüseyin tarafından öldürülünce El-Tai,  Şeyh Muhammed Yakubi ve Mukteda Es-Sadr ile beraber Muhammed Es-Sadr ofisini açmıştır. Sadr ve Yakubi’yle arası açılınca kendini dini mercii ilan etmiş ve ABD’nin Irak işgaline karşı yönetimin izni olmadan karşı konulması gerektiğine dair fetva vermiştir. El-Tai, ayrıca  Suriye’de Zeynebiyye Türbesi’nin korunması için Ebul Fazl Abbas tugayının kurulmasına  da katılmıştır.

Hizbullah En-Nuceba - Ammar Bin Yasir Tugayı

Asâibu Ehli'l-Hak, grubunun eski sözcüsü Ekrem el Kaabi liderliğinde kurulan bir diğer Şii militan gruptur. Haziran 2013 tarihinde kurulan grup aynı zamanda Zulfikar Tugayları ile de ilişkilidir. Ammar bin Yasir Tugayı, Haydar el Kerrari Tugayı , El Hammad Tugayı ve Hasan el Mücteba Tugayı isimli üç alt birime sahiptir.   Grup Asâibu Ehli'l-Hak isimli Şii militan grubun içindeki çeşitli fraksiyonların çatışması sonucunda İran’ın arabuluculuğu ile desteklenip iç çatışma büyümeden bağımsız bir yapı olarak büyümesi sağlanmıştır. Bu grup diğer birçok Şii gruptan farklı olarak Halep, Nübbul Zehra, Şam ve Doğu Guta bölgelerinde çatışmalara katılmaktadır. Bu grubun Ammar Bin Yasir Tugayı ile de ilişkisi mevcuttur. Grubun Iraklı din adamı Şeyh Kasım El Tai ile dini bağları mevcuttur. Kasım el Tai aynı zamanda Fadıl el Abbas Tugaylarının manevi lideridir. Ammar bin Yasir Tugayı diğer birçok gruptan farklı olarak sadece Seyyide Zeyneb türbesinde değil; Halep, Kusayr ve Humus bölgelerinde de savaşmaktadır. Ammar bin Yasir Tugayı 4 Haziran 2013 tarihinde 7 savaşçısının ölümünü duyurmuştur.   Bu grubun erken dönemde Suriye sahasına giriş yaptığını göstermektedir. Örgüt Suriye’de aynı zamanda Hammad Tugayı ismini de kullanmaktadır.  Ammar bin Yasir, Sadrist bir örgüttür ve Humeyni’nin fikirlerini benimsemektedir.  

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.