IŞİD'in Somali'deki İlk Kampı ve Eylemi

IŞİD'in Somali'deki İlk Kampı ve Eylemi

Somali'de askeri kamp açarak bölgede somut bir varlık gösteren IŞİD, ilk eylemini de gerçekleştirdi.

IŞİD, Somali'de kurduğu ilk askeri kamp olma özelliğini taşıyan "Komutan Şeyh Ebu Numan Eğitim Kampı"nın görüntülerini paylaştı. Görüntülerde El Kaide'nin Somali kolu olan Eş Şebab Hareketi'nden ayrılarak IŞİD'e katılan ve kampı organize eden Abdikadir Mumin'in de görüntüleri yer aldı.

IŞİD kurduğu ilk kampın görüntülerini servis ettikten yaklaşık bir hafta sonra, Somali topraklarındaki ilk saldırısını da duyurdu. IŞİD savaşçıları Mogadişu yakınlarında bir Afrika Birliği konvoyunu IED tipi bomba ile hedef aldıklarını açıkladı. 

Mogadişu kırsalında Afrika Birliği askerlerinin hedef alındığına dair duyuru

IŞİD, tahminlere göre kuzeybatı Somali'deki Puntland bölgesinde kurulan kampının görüntülerini 14 Nisan'da yayınladı. Video, IŞİD'e bağlı El Furat Media tarafından servis edildi. Görüntülerde bir düzineyi geçmeyen IŞİD savaşçılarının başında, Puntland'da üssü bulunduğu bilinen eski Şebab komutanı Abdikadir Mumin görülüyor.

Kampa ismi verilen eski Şebab komutanı Beşir Ebu Numan, Şebab'ın istihbarat birimi tarafından IŞİD'e katılması üzerine 2015 yılı sonlarında öldürülmüştü.

Komutan Şeyh Ebu Numan Kampı kalıcı bir tesis görüntüsü vermemesi dikkat çekiyor. Görüntülerde savaşçılar fizik güçlendirme ve silah kullanımına yönelik egzersizlerden önce IŞİD'in Somali'deki 'yavru' kolunun üst düzey liderlik görevini üstlenen Abdikadir Mumin'in konuşmasını dinliyorlar. 

Görüntülerde Mumin, "Hilafet'in Somali'deki ilk kampının mübarek olması" temennisinde bulunmadan önce o ve savaşçıları IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'ye bağlılık yemini ediyorlar. 

Mumin, önceki yılın sonlarında Puntland'daki Galgala tepelerindeki 300 savaşçısından 20'sinin kendisine katılımı ile IŞİD'e bağlılığını açıkladı. Diğer savaşçılar Şebab Hareketi'nde yer almaya devam ettiler.

Somali'de IŞİD ve El Kaide kızışması

IŞİD Somali'de meşruiyet kazanmak ve Şebab savaşçılarını kendi saflarına çekmek amacıyla oldukça çaba sarfetti. 2015 yılında IŞİD medya organları kısa bir süre içinde yaklaşık on video mesaj yayınlayarak, Şebab savaşçılarını kendilerine katılmaya davet etti. Şebab'a yönelik övgülerde bulunarak, "Hilafet" altında birleşme çağrısı yapan IŞİD medya organlarının, 2015 yılı sonu itibariyle farklı bir politikaya geçtiği görüldü. Özellikle, Şebab komutanlarından Ahmet İmam Ali'nin, Somali'de "cihat" saflarında asla bölünme olmayacağı ve ayrışmalara asla tolerans göstermeyecekleri yönündeki açıklamalarından sonra Şebab, IŞİD medyasının hedefi haline geldi. Örgütün yazılı ve görsel medyasında Şebab'ın uyuşturucu ticaretine göz yumduğu, İslam hukukunu uygulamadığı gibi iddialara yer verilmeye başladı.

Şebab komutanı Ahmet İman Ali

Videodan görüntüler:

Kaynak: Mepa News ve Long War Journal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.