İran eski cumhurbaşkanlarından Rafsancani hayatını kaybetti

İran eski cumhurbaşkanlarından Rafsancani hayatını kaybetti

İran eski cumhurbaşkanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Rafsancani hayatını kaybetti.

İran medyasının bildirdiğine göre, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı ve eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani hayatını kaybetti.

İranlı din ve devlet adamı olan ve 1934 doğumlu Ali Ekber Haşimi Rafsancani, 1989-1997 arasında İran İslam Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı olmuştu.

İran siyasetinde bir döneme damgasını vuran Rafsancani İran-Irak Savaşı'nın sona ermesinde de kilit rol oynamıştı.

Haziran 1989'da Humeyni'nin ölümünden sonra temmuzda oy çoğunluğuyla İran cumhurbaşkanı seçildi.  Daha önce pek etkili olamayan yürütme organının yetkilerini artırarak güçlendi. İran'ın uluslararası ilişkilerde yalnızlığa itilmesini önlemeye çalıştı.

Savaştan çıkan ülke ekonomisini canlandırmak için yabancı sermaye yatırımlarından ve özel girişimden yararlanmak stratejisine uygun olarak, Avrupa'yla ilişkileri yenilemeye çalıştı. 1993'te, oy oranı düşmekle birlikte, yeniden cumhurbaşkanı seçildi. 2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda daha fazla oy almasına rağmen, ikinci turdaki rakibi Mahmud Ahmedinejad'a geçilerek, yenildi.  Rafsancani, son olarak İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanlığını yürütmekteydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.