Afganistan'da çocuk ölümleri rekor düzeyde

Afganistan'da çocuk ölümleri rekor düzeyde

Birleşmiş Milletler'e göre Afganistan'da sivil kayıplar rekor düzeye ulaştı. 2009 yılından bu yana sayı sürekli artıyor.

BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), ülkede 2016 yılında yaşanan çatışmalarda sivil ölümlerin rekor seviyeye yükseldiğini açıkladı. Afganistan'da hükümet güçleri ve Taliban ile benzer gruplar arasında yaşanan çatışmalarda geçen yıl toplam 3 bin 500 kişinin öldüğü, 7 bin 900'ü aşkın kişinin yaralandığı bildirildi.

Toplamda 11 bin 418 olarak kaydedilen ölü ve yaralı sayısının, kayıtların tutulmaya başlandığı 2009 yılından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. Geçen yıl ölü ve yaralıların toplam sayısı yaklaşık 11 bin olarak kaydedilmişti.

Çocuk ölümlerinde de rekor

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre UNAMA'nın 2016 raporunda, ölen ve yaralananlar arasında 3 bin 500 çocuğun bulunduğu, çocuklar arasındaki ölü ve yaralı sayısının da rekor seviyeye yükseldiği belirtildi. Çocuk ölümlerinin 2015 yılına göre yüzde 24 oranında arttığı bildirildi.

Raporda, ölümlerin üçte birinden başta Taliban olmak üzere hükümet karşıtı milislerin sorumlu olduğu kaydedildi. Her ne kadar Birleşmiş Milletler ölümlerin çoğundan Taliban'ı sorumlu tutsa da Taliban durumun tam aksi şekilde olduğunu iddia ediyor. Taliban yanlılarının yanısıra bölgeden haber veren bağımsız gazeteciler de Afgan Ulusal Ordusu'nun ve ülkedeki NATO misyonun sivil kayıplar konusunda pek de hassas olmadığı iddiasında. UNAMA, IŞİD'in Afganistan'da giderek güçlendiği uyarısında da bulundu.

Yükseliş sürüyor

UNAMA İnsan Hakları Birimi tarafından hazırlanan Afganistan'daki Çatışmalarda Sivillerin Korunması adlı rapor, 1 Ocak-31 Aralık dönemindeki çatışmaları kapsıyor. UNAMA verilerine göre Afganistan'da 2009 yılından bu yana toplam 24 bin 841 sivil yaşamını yitirdi, 45 bin 347 sivil yaralandı. BM verileri, Afganistan'da sivil kayıpların sayısının 2012 yılı istisna olmak üzere 2009'dan beri sürekli yükselişte olduğunu ortaya koyuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.