Milyon dolarlık savaş makineleri, birkaç dolarlık bombalara mağlup oluyor

Milyon dolarlık savaş makineleri, birkaç dolarlık bombalara mağlup oluyor

Taliban'ın el yapımı patlayıcıları, ABD'nin pahalı askeri araçlarına karşı savaşı farklı bir biçimde önde götürüyor.

Taliban, 16. yılına giren savaşta ABD destekli Kabil hükümetine karşı saldırılarını gün geçtikçe daha da şiddetlenidiriyor. Ülkenin dört bir yanında düzenlenen el yapımı patlayıcı saldırıları bir yandan can kayıplarına sebep olurken diğer yandan da önemli ekonomik kayıplara yol açıyor.

Peki, milyonlarca dolarlık savaş makinelerina karşı kullanılan bu patlayıcıların maliyeti ne kadar? El Cezire tarafından Afganistan'ın güneyindeki Helmand'da çekilen belgeselde konuşan bir Taliban savaşçısına göre patlayıcıların maliyeti 5 dolar ile 30 dolar arasında. Modernize edilmemiş ve geliştirilmemiş maliyet M1 Abrams tankları için 3 milyon dolar, Streyker'lar için 1,5 milyon dolar, MRAP için 750 bin dolar, Humvee'ler için ise yaklaşık 250 bin dolar. Böylesi yüksek maliyetli araçları yalnızca birkaç dolarlık bombalarla dudurmak Taliban'a önemli bir avantaj sağlıyor. Bu düşük maliyet Taliban için savaşı rahatlıkla sürdürülebilir kılarken ABD ekonomisi, Afgansitan'da her geçen gün irili ufaklı darbeler almaya devam ediyor.

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.