Somali'de çocuklar yaşamla ölüm arasında

Somali'de çocuklar yaşamla ölüm arasında

Somali'de yaklaşık 10 yıldır devam eden kuraklık ve savaş ülkedeki çocuk nüfusunu ciddi şekilde tehdit ediyor.

Dünyanın en yoksul 10 ülkesinden 12 milyon nüfuslu Somali'de 2011'den bu yana süren kuraklığa bağlı kıtlık sebebiyle 6,2 milyon kişi gıda yardımına, 2,9 milyon kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Ülkedeki çocuk nüfusu da yetersiz beslenme ve salgın hastalıklar gibi ciddi tehditlerle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) 2014 verilerine göre, ülkede 20 yaşının altındaki genç nüfus 7,1 milyona, 5 yaşının altındaki nüfus 1,6 milyon civarında. Ülkedeki çocuk nüfusunun yüzde 92'si ciddi şekilde beslenme yetersizliğine maruz kalmış durumda.

Somali'de her yedi çocuktan biri salgın hastalıklar, yetersiz beslenme ve sağlık hizmetlerinin eksikliği nedeniyle 5 yaşına ulaşamadan hayatını kaybediyor. Ülkede her üç çocuktan biri düşük doğum ağırlığıyla dünyaya geliyor.

Diğer yandan su kaynaklarının temiz olmaması da kolera ve sıtma gibi salgın hastalıkların yayılmasına sebep oluyor. Ülkede aralarında çocukların da bulunduğu 600 binden fazla kişinin de sıtma ve koleradan etkilendiği tahmin ediliyor. 

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.