"Türkiye-Afrika ilişkilerinin uzun süreli olması arayışı içerisindeyiz"

"Türkiye-Afrika ilişkilerinin uzun süreli olması arayışı içerisindeyiz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Daily Sabah gazetesi için kaleme aldığı makalede Türkiye'nin Afrika vizyonunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Afrika arasındaki ilişkilerle ilgili, "verimli ilişkiler için sağlam bir zemin inşa edilmesine yardımcı olacak, karşılıklı fayda temelinde bir ortaklık geliştirilmesi arayışı içinde olduklarını" kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Afrika Günü dolayısıyla Daily Sabah gazetesi için "Kalıcı Ortaklığın Eşiğinde Türkiye ve Afrika" başlıklı bir makale kaleme aldı.

Afrika’nın geleceğinin ümit verici olduğuna inanmak için pek çok sebebin bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, kıtadaki olumlu ivmenin azalan jeopolitik riskler, sürdürülebilir istikrar, ekonomik büyüme, genişleyen ticaret, refah seviyesinin artması ve daha iyi yaşam koşullarının yansımasında görülebileceğini bildirdi.

Türkiye'nin kıtadaki diplomatik varlığının giderek arttığına işaret eden Çavuşoğlu, 39 Türk Büyükelçiliğinin kıtanın farklı ülkelerinde faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

"Türkiye'nin ortaklık politikasının samimi bir öz ile açık bir yönelime sahip olduğunu" vurgulayan Çavuşoğlu, bunun yalnızca dikkat çekme amacı güden bir dış politika aracı olarak görülmemesi gerektiğini bildirdi.

Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın Afrika’nın geleceği açısından kaçınılmaz olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Bu kritik değişim döneminde, kıta ile tecrübe paylaşımı ve kazananlar ve kaybedenlerle sonuçlanan sıfır toplamlı bir oyun yerine 'kazan-kazan' senaryosu temelinde bir ekonomik iş birliği modelinin geliştirilmesi açısından, Türkiye’nin en uygun ülke olduğunu düşünüyorum." görüşünü paylaştı.

Afrika’daki toplam Türk yatırımlarının 6 milyar dolar eşiğini aştığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bu yatırımların, ihtiyaç duyulan istihdam yaratımı ve altyapı oluşumuna katkıda bulunduğuna, yerel ekonomileri desteklediğine ve Afrika’dan üçüncü ülkelere nihai ürün ihracatını artırdığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin Afrika kıtası ile ticaretinde de hızlı bir artış kaydedildiğini belirten Çavuşoğlu, ticaret hacminin 2016'da 2003'e kıyasla 4 katlık bir artışla 16,8 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

"Afrika’ya insani ve kalkınma yardımında en ön sırada olmak"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'daki insani konularla ilgili tutumuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye, Afrika’daki insani krizlerin üstesinden gelme çabalarına da aktif destek vermektedir. 2011 yılından bu yana Somali’ye yönelik uzun soluklu angajmanımız bu bakımdan çok iyi bir örnektir. Doğal ya da insan kaynaklı afetlerin gözlerimizin önünde yüz binlerce insanın yaşamını mahvetmesine ve gelecek nesillerin hayatlarını tehlikeye atmasına karşı, bekle ve gör anlayışıyla hareket edemeyeceğimizi düşünüyoruz. Son dönemde Doğu Afrika’da yaşanan kuraklık felaketini örnek alalım. Mart ayının başında, Türk Kızılayı 'İnsanlığın Umudu Ol' isimli bir ulusal yardım kampanyası başlattı. Kampanyanın ilk adımı olarak, Türk Kızılayı ve Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ihtiyaç duyulan insani yardım malzemesini Somali’ye ulaştırmaya başlamıştır. Bununla birlikte kuraklık ve açlık kısır döngüsünü kırarak, soruna kalıcı çözüm bulunması elzemdir. Bu nedenle, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak, İİT tarafından Doğu Afrika’da kuraklıktan etkilenen ülkelerde sürdürülebilir projeler hayata geçirilmesini hedefleyen bir girişime öncülük ediyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.